3 oktober 200500:00

Door [email protected]

Bijltjesdag voor talenten

Het is bijna zover. Dinsdag gaat de NHL na afwezigheid van een jaar weer van start. De enorme hoeveelheid vriendschappelijke wedstrijden die momenteel wordt gespeeld is misschien niet erg spannend, maar de strijd van verschillende spelers voor een plekje in de basis is dat wel.

Het is 'make or break time' voor een groot aantal spelers. De NHL teams bepalen deze dagen hun definitieve opstellingen en dat betekent dat er spelers moeten afvallen. Voor jonge talenten is het dé kans om hun debuut in de grote NHL te maken.

Twee veelbelovende publiekslievelingen zullen hun seizoen in ieder geval bij farmteams beginnen. Pinguins goalie Marc-André Fleury en Montreal forward Guillaume Latendresse werden zondag door hun teams teruggestuurd.

Het wegsturen van Fleury lijkt misschien verrassend, maar is het niet. Fleury startte het NHL seizoen 2003-04 bij de Penguins, maar had het zwaar. De jonge goalie werd in het diepe gegooid in een team dat het slechtste resultaat ooit in de NHL neerzette. Hij maakte uiteindelijk het seizoen af bij het juniorenteam van de Penguins.

Dit seizoen wil de technische staf van Pittsburgh het 20-jarige talent verder laten rijpen in de American Hockey League. De selectie kan ondertussen vertrouwen op veteranen Jocelyn Thibault en Sebastien Caron op doel.

In Montreal werd door fans flinke druk uitgeoefend om de pas 18-jarige Guillaume Latendresse bij de selectie te houden. Latendresse was in 2005 een tweede ronde draftpick van de Canadiens en kende een uitstekend seizoen in de Quebec Major Junior Hockey League. In 65 wedstrijden was hij goed voor 29 goals en 49 assists.

In vier pre-season wedstrijden kwam de jonge Canadees maar liefst drie keer tot scoren en assisteerde op twee andere treffers. De fans konden zijn vurige, fysieke speelstijl wel waarderen en eisten zijn opname in de selectie. De technische staf van de Canadiens heeft echter besloten om het talent nog minimaal een jaar naar de QMJHL terug te sturen.

Een jonge speler die 'the big league' wel zou kunnen halen is Luc Bourdon. De 10e pick in de draft van 2005 heeft een uitstekende indruk gemaakt in Vancouver en maakt een goede kans dit seizoen het Canucks shirt te kunnen dragen. De stevige verdediger heeft in de voorbereiding volwassen, fysiek en sterk verdedigend spel laten zien.

Voor een heleboel andere jonge talenten zijn maandag en dinsdag kritieke dagen. De verdere ontwikkeling van hun carriere start hier of wordt nog een tijdje uitgesteld. Maar gén ding is zeker: als dinsdagavond de eerste puck valt is er voor iedereen duidelijkheid.