29 september 200400:00

Door [email protected]

Billy Reay overleden

Billy Reay is afgelopen week op 86-jarige leeftijd overleden. De legendarische Chicago Blackhawks coach won met zijn teams maar liefst 516 wedstrijden; een record bij Chicago.

Reay heeft een indrukwekkende carriere gehad. In 1943 brak hij als speler door bij de Detroit Red Wings. De Canadees werd echter na twee seizoenen naar de Montrael Canadiens gestuurd. Tijdens zijn acht seizoenen in Montreal speelde hij in een lijn met Maurice 'Rocket' Richard. Hij won Stanley Cups in 1946 en in 1953 en hing na de laatste cup zijn schaatsen aan de wilgen.

In 1957 werd hij als coach aangesteld bij de Toronto Maple Leafs, waar hij twee jaar bleef. Na een afwezigheid van vier jaar keerde hij in 1963 terug als coach. Ditmaal bij de Chicago Blackhawks. Hij zou daar 14 jaar blijven.

In totaal won hij 516 van de 1.012 wedstrijden die hij bij Chicago coachte. Hij eindigde met zijn teams zes keer als eerste in de NHL en haalde drie keer de Stanley Cup finale. Hij won de Cup echter nooit als coach.

Zijn meest sprekende prestatie leverde hij begin jaren zeventig. De Blackhawks eindigden in '69-'70 als laatste in de competitie, maar Reay leidde ze het jaar erop naar de divisie titel.

Reay is met zijn 516 gewonnen wedstrijden onbetwist recordhouder bij de Blackhawks. Bob Pulford is tweede met 182 winstpartijen.

Na zijn actieve coaching-carriere bleef Reay een regelmatig bezoeker van de Blackhawks. Volgens de organisatie was hij nog altijd bij veel trainingen en wedstrijden aanwezig.

Reay overleed aan de gevolgen van leverkanker.