1 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Bleke blik in de toekomst

Er zijn visionairs in het Nederlandse ijshockey die een drastische teruggang in het aantal imports en een verbod op buitenlandse goalies voorstaan. De wedstrijd tussen Nijmegen en Amsterdam bood vrijdagavond een vooruitblik op zo'n toekomst. Het leverde een weinig florissante wedstrijd op die door Amsterdam met 6-2 werd gewonnen.

Zes in het buitenland geboren spelers stonden er op het ijs van het Triavium. Naar alle waarschijnlijkheid een absoluut laagterecord voor een wedstrijd in de eredivisie in de recente geschiedenis van het Nederlandse ijshockey. Een reeks foute passes, softe doelpunten, slechte combinaties was het gevolg. Vooral de tweede en derde periode waren niet om aan te zien.

Het lag niet aan de inzet van de spelers. Voor werklust scoorde de overgrote meerderheid van de spelers een ruime voldoende en dat zorgde in ieder geval voor een wedstrijd die op en neer golfde. Een speler die bij Nijmegen tot voor kort slechts amper speeltijd kreeg, Chajim Bakker, scoorde beide Nijmeegse treffers en klom daarmee met stip op de topscorerslijst van Nijmegen. Hij tilde zijn totaal daarmee naar drie, slechts één Nijmeegse speler op het ijs, Nick de Jong, heeft er dit seizoen meer.

Het was ook een duel tussen twee Nederlandse goalies. Bij Nijmegen kreeg Thijs van Broekhoven verrassend zijn eerste start van het seizoen. Wellicht was hij daardoor wat roestig, want zijn spel was abominabel en hij vormde in negatieve zin het voornaamste verschil tussen de beide teams. Aan de andere kant van het ijs was Kisito Zonneveld maar marginaal beter. De doelman viel bovendien op door het feit dat hij iedere passerende tegenstander met vuist of stick probeerde te raken.

Het enige dat nog slechter was dan de wedstrijd, was het optreden van scheidsrechter Robbe. Het tempo van de wedstrijd lag bijzonder laag, maar het ging allemaal nog te snel voor de voormalige linesman. Zijn inconsequente fluiten droeg duidelijk bij aan de frustraties die bij veel van de spelers zichtbaar waren en die voor een reeks kleinere en grotere incidenten zorgden. Ondanks 130 strafminuten had hij de wedstrijd geen seconde in de hand.

Wél eredivisiewaardig was de bokspartij in de derde periode tussen Nick de Jong en Mark Tanner. Laatstgenoemde werd terecht boos na een check van achteren en er ontspon zich een spannend gevecht, waarbij het evenwicht verschillende keren wisselde en uiteindelijk De Jong zijn tegenstander naar het ijs werkte. Beide spelers ontvingen volgens het beleid van de NIJB een matchpenalty, waardoor het restant van hun seizoen ineens een stuk korter is.

International Brad Smulders had twee goals en een assist namens Amsterdam. De andere goals kwamen op naam van Jordy van Oorschot, Kevin Bruijsten, Jimmy Raats en David Deeves. Voor beide teams was het echter vooral een wedstrijd om heel snel te vergeten, waarbij het verlangen naar het einde van het seizoen duidelijk zichtbaar was.