8 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Bloedeloze topper in Triavium

Het was de nummer één tegen de nummer twee van de competitie. Op papier een topper. In de praktijk twee teams met veel geblesseerden en een overvol schema die de ontmoeting slechts sporadisch lieten flonkeren. Den Haag won de wedstrijd met 2-4 en verstevigd daarmee zijn koppositie.

Geen wonder dat coach Brian de Bruyn na afloop tevreden was. ‘Ik ben hier enorm blij mee. We missen natuurlijk een handvol belangrijke spelers, maar anderen hebben dat gecompenseerd. Het zijn echter loodzware weken voor de spelers en dat was op het ijs te merken. De vermoeidheid zag je vooral in de eerste periode, daarna neemt de adrenaline het over. Maar al die midweekse wedstrijden zijn niet goed voor het ijshockey', aldus de voormalige bondscoach.

De waarschuwing van De Bruyn werd door zijn collega Frank Gentges beaamt. ‘De competitie begint te laat en eindigt te vroeg. Daardoor worden er veel te veel wedstrijden in een te korte periode gepropt. Teams krijgen geen tijd om te herstellen of om aan zaken te werken. En dan sluit de transferdeadline ook nog enorm vroeg, zodat je amper meer iets kunt doen. Ik moest vandaag jongens opstellen die eigenlijk niet moesten spelen. En dan verlies ik voor vrijdag nog twee jongens aan de U20. Zo wordt je als club gestraft voor het feit dat je jongens laat spelen. Ik denk dat ik voor vrijdag nog tien fitte spelers over heb. De jongens hebben hard gewerkt vandaag, maar het zat er niet in.'

De wedstrijd was inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Pas in de laatste tien minuten kwam er wat vuur in de wedstrijd, wat zich vertaalde in een paar opstootjes op het ijs. De twee nieuwkomers op het ijs, Jozef Cierny en Phil Aucoin liepen daarbij tegen hun eerste Nederlandse game-misconducts op. Tegen die tijd was de wedstrijd echter al grotendeels beslist, hoewel Nijmegen er nog een slotoffensiefje uit wist te persen.

Via treffers van Josh Mizerek en James Easter nam Den Haag in de matte eerste periode al afstand. TJ Sakaluk deed vroeg in de tweede periode wat terug namens Nijmegen, maar mede door goed keeperswerk van Tim Knudsen bleef een gelijkmaker buiten bereik. Mizerek scoorde na vier minuten in de derde periode zijn tweede van de wedstrijd, terwijl John Gordon ook nog tot scoren kwam voor Hijs.

Een treffer zeven minuten voor tijd van Jason Baclig gaf de driehonderd toeschouwers in het Triavium nog een beetje hoop, maar zelfs het uit het doel halen van Boris Ackers hielp niet. Den Haag was nog het gevaarlijkst met een schot op de paal van het lege doel. Daarmee wordt een serie van vijf thuiszeges op rij van Nijmegen doorbroken. Den Haag is ondanks het blessureleed toch met een goede serie bezig. De overwinning op Nijmegen was de vierde op rij.

Bij de Hagenezen draaide aanvaller Jan Jaap Natte in de warming-up zijn rondjes mee. Voor een rentree in de opstelling is het echter nog te vroeg. ‘Vrijdag heb ik een afspraak bij de dokter. Dan halen ze twee pinnen uit mijn kaak. Dan is het even afwachten hoe het ervoor staat, maar misschien kan ik een week later dan weer spelen', zei hij na afloop van de wedstrijd.

‘Op zich ging de warming-up vandaag gewoon goed, maar in de wedstrijd met alle checks is dat toch heel anders. Ik heb een helm met een speciale beugel, maar het wordt toch spannend straks.' Ook hij is van mening dat het speelschema dit seizoen te vol is. ‘Als ik alleen al naar Den Haag kijk, wie er niet bij zijn. Dat is anderhalve lijn en het zijn niet de minste spelers. Ik krijg het gevoel dat het allemaal afgeraffeld moet worden, ook met die halve finales van de beker op dinsdagavonden.'