28 juli 200600:00

Door Joep Meijsen

'Bom barst bij Heerenveen'

Heerenveen Flyers trekt zich terug uit de Eredivisie. De finalist om het landskampioenschap van afgelopen jaar vindt het niet verantwoord om het komende seizoen op het hoogste niveau te spelen en doet een stapje terug. Daarmee legt de Friese formatie tevens een bom onder het voortbestaan van de Eredivisie.

Dat melden verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar tegenover IJshockey.com. Voorzitter Johan Zijlstra van Heerenveen Flyers was tot het moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar. Tijdens een bijeenkomst donderdagavond met de Nederlandse spelers en de in Nederland woonachtige buitenlandse spelers is het nieuws medegedeeld. Daarbij zijn de spelers meteen gepolst over hun beschikbaarheid voor het komende seizoen.

Enkele weken geleden sprak voorzitter Zijlstra van Heerenveen al zijn twijfels uit over het voortbestaan van de Eredivisie. Alleen als aan een aantal voorwaarden zou zijn voldaan, wilde Flyers meedoen. Daarop is er in samenwerking met het bestuur van Nijmegen een plan opgesteld om het Nederlandse ijshockey met ingang van het seizoen 2007/08 te hervormen. Hoewel hierover grotendeels overeenstemming was tussen de clubs, heeft Flyers toch besloten de stekker uit de Eredivisieploeg te trekken.

Heerenveen beschikte overigens al over een vrijwel complete selectie. Naast de al bekende spelers, waren twee Amerikanen, twee Canadezen en een Rus gecontracteerd. Eerder al werden de Litouwers Pliskauskas en Aleinikovas vastgelegd. Daarmee leek Heerenveen klaar te zijn voor een competitief seizoen op het hoogste niveau. Het team in de Eerste Divisie zal naar alle waarschijnlijkheid vooral uit spelers uit de eigen jeugd bestaan, aangevuld met veteranen en een enkele import.

Voor de andere clubs is het besluit van Heerenveen een onaangename verrassing. Zo heeft Nijmegen de ploeg voor het komende seizoen al rond en zijn ook de andere clubs goed op weg. Het betekent tevens dat naar alle waarschijnlijkheid het kant-en-klare televisieplan de prullenbak in kan. Dit voorzag in samenvattingen van drie wedstrijden per weekeinde via SBS6, gefinancierd door sponsoren.

De komende dagen zal intensief worden gesproken bij de clubs en tussen de clubs onderling over de ontstane situatie. Mogelijkheden zijn onder meer doorgaan met vijf clubs, nauwe samenwerking zoeken met de Belgische competitie of een gezamenlijke stap terug naar de Eerste Divisie.

Later meer .