7 november 200600:00

Door Joep Meijsen

Bondscoach nog onduidelijk

Het is nog niet duidelijk wie het komende jaar als bondscoach voor Oranje gaat optreden. Doug Mason is bezig om een nieuwe structuur op te zetten rond de vertegenwoordigende teams in Nederland, maar de kans is aanwezig dat hij zelf geen tijd meer heeft om het Nederlandse team erbij te kunnen blijven doen.

In de Nederlandse ijshockeywereld doet al geruime tijd het verhaal de ronde dat Oranje het komende jaar door het duo Tommie Hartogs/Dave Livingston wordt begeleid, met Doug Mason in de rol van een soort supervisor. Deze optie wordt serieus bekeken, maar er zijn hierover nog geen definitieve besluiten genomen.

Mason is inmiddels hoofdcoach bij Keulen, waarmee hij hoopt diep in de play-offs van de DEL te komen. Bovendien wil hij in de periode dat het Nederlandse team het wereldkampioenschap afwerkt zijn ploeg voor het nieuwe seizoen scouten. Daarmee wordt het voor hem steeds lastiger om de rollen te combineren, zoals hij in het verleden als coach bij Iserlohn en Krefeld wel kon.

In Brabants Dagblad zegt Mason over zijn rol bij Oranje. ‘Tot nu toe kon ik Oranje er zonder veel moeite bij doen, maar het gaat straks wringen. Hoe we dat gaan oplossen? Ik ben er over in gesprek met mensen van de Nederlandse ijshockeybond. Een van de opties is inderdaad dat ik ermee stop, maar daar wil ik nog niet op vooruitlopen.'

Mason komt nu één keer per maand naar Nederland om de bondscoaches van de juniorenteams te begeleiden. ‘Dat is probleem nummer één in Nederland: er zijn niet genoeg goede coaches. En er zijn wel mooie initiatieven in Nederland, zoals de topsportklas, wat kinderen de gelegenheid geeft veel vaker op het ijs te staan. Maar daar komen ze pas in als ze twaalf jaar zijn. Dat is veel te laat! In Zwitserland doen ze ook zoiets, maar dan vanaf vijf jaar! Zo'n achterstand van zeven jaar loop je nooit meer in!', aldus Mason in de krant.

De benoeming van een nieuwe technische staf bij Oranje heeft vooralsnog weinig haast. Anders dan andere jaren speelt het Nederlands team geen toernooi in het najaar. Het eerste optreden van de nationale ploeg staat pas voor 9 februari 2007 op het programma. Dan begint voor Nederland een vierlandentoernooi in Frankrijk, waar Oekraïne, Italië en Frankrijk de tegenstanders van Nederland zijn. Dit is de voornaamste voorbereiding van Nederland op het WK in China.