21 oktober 200400:00

Door [email protected]

Brathwaite heet nu Farid

Fred Brathwaite speelde enkele maanden geleden nog voor de Columbus Blue Jackets. Nu staat hij onder de lat bij Kazan Ak Bars in centraal Rusland. Maar het is wel even wennen voor de 31-jarige Canadees.

'Ik hoor bijvoorbeeld het publiek schreeuwen, maar ik weet niet of ze me aanmoedigen of uitschelden. Ik maak echt helemaal niets van de taal', zegt Brathwaite in een interview met het Canadese CTV News. 'Ook weet ik nog steeds niet hoe ik de naam van onze coach, Zinetula Bilelyadinov, correct uit moet spreken.'

De Ak Bars spelen in het Russische plaatsje Kazan, zo'n 800 kilometer ten Zuid-Oosten van Moskou. In vroegere tijden was Kazan een belangrijke Moslim-stad. Er worden twee talen gesproken: Russisch en Tatar.

Aleksey Morozov van de Pittsburg Penguins is een ploeggenoot van Brathwaite bij de Russische kampioenen van 1998-99. In het verleden kwam Pavel Datsyuk ook uit voor de Ak Bars.

In Kazan is de lokale specialiteit paardenvlees. Maar gelukkig voor Brathwaite zit er een McDonalds vlakbij zijn appartement. Daar spreken ze hem inmiddels al bij zijn voornaam aan.

'In het begin voelde ik me hier wel wat eenzaam', zegt de goalie. 'Maar het is een unieke kans om op zo'n aparte plaats te spelen.' Brathwaite is van plan het seizoen in Rusland af te maken, zelfs als de NHL uit de huidige lockout zou komen.

Voor de lokale fans is Brathwaite een held. Ze hebben zijn voornaam zelfs al naar Tatar vertaald. Hij wordt in Kazan nu Farid genoemd.