2 december 200400:00

Door Joep Meijsen

Britse goalie voor Bulldogs

Amsterdam Bulldogs heeft de Britse international Joe Watkins aangetrokken als nieuwe doelman. Watkins komt over op basis van een try out, maar de hoofdstedelijke landskampioen probeert hem al voor dit weekeinde speelgerechtigd te krijgen. Watkins is de opvolger van de vertrokken Phil Groeneveld.

De 25-jarige Watkins speelde het laatst voor de Bakersfield Condors in de East Coast Hockey League, maar was in het verleden actief voor een aantal clubs in het Verenigd Koninkrijk. Hij was daarbij onder meer enige tijd een teamgenoot van Amsterdam Bulldogs-aanvallers Doug Stienstra en Chris Eimers. In 32 wedstrijden voor Bakersfield kwam hij afgelopen jaar tot een savepercentage van .866.

Watkins is ook een vaste keuze voor bondscoach Chris McSorley van Groot-Brittannië. De doelman was onder meer actief tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in Oslo, waaraan ook Nederland deelnam. In de met 4-1 door Oranje gewonnen wedstrijd tegen de Britten stond echter de andere doelman onder de lat. Watkins speelde in het toernooi drie wedstrijden voor Groot-Brittannië.

De komst van Watkins op proef lost voor Amsterdam het probleem op dat ontstond door het plotselinge vertrek van Phil Groeneveld terug naar Canada. Dat zorgde ervoor dat Yordan van Hoegee de afgelopen wedstrijden de startende goalie was. Amsterdam won de beide wedstrijden afgelopen weekeinde tegen respectievelijk Tilburg Trappers en Leuven Chiefs.

Joe Watkins werd op 27 oktober 1979 geboren in Durham in Noord-Engeland. De doelman speelde enkele jaren voor Telford Tigers in de op Ă©Ă©n na hoogste liga in het Verenigd Koninkrijk en begon daarna aan een loopbaan die hem via Basingstoke Bison en de Britse nationale ploeg op het hoogste niveau in eigen land bracht bij Bracknell Bees. Vorig seizoen keerde hij deze club de rug toe om het in Noord-Amerika te proberen. Tijdens het wereldkampioenschap in het jaar 2000, B-poule, werd Watkins uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi.