Wk innsbruck dag4 GB goal

18 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Britten vernederen Oranje

Het Nederlands team kreeg vrijdag een fors pak slaag van Groot-Brittannië. De ploeg van Tommie Hartogs werd met 8-1 ingepakt door de fellere, scherpere en meer gemotiveerde Britten. Oranje wacht nu een sleutelduel voor handhaving tegen Zuid-Korea.

Bekijk de uitgebreide fotoreportage van Fintan Planting >>>

Bekijk de uitgebreide fotoreportage van Marco Spelten >>>

Oranje speelde vrijdagmiddag zijn meest dramatische wedstrijd in jaren. Tegen Groot-Brittannië lukte werkelijk helemaal niets bij het Nederlands team. De meerderheid van de passes kwam terecht op de stick van een tegenstander en de Britten ontvingen vrije doorgang in de richting van het Nederlandse doel. Het is dat de opponent het in de derde periode aanzienlijk rustiger aan deed, anders had de score nog hoger op kunnen lopen.

Bondscoach Tommie Hartogs stond het grootste deel van de wedstrijd met het gezicht op onweer in de bank. Hij kon waarschijnlijk ook niet geloven wat zich voor zijn ogen afspeelde en slaagde er in de pauzes ook niet om de zaak weer op de rails te krijgen. Na de wedstrijd vertrok Hartogs direct naar het hotel zonder de aanwezige Nederlandse journalisten te woord te staan.

Aanvoerder Simon de Wit werd na afloop van de wedstrijd gekozen tot de beste speler bij Nederland, een schrale troost. ‘Ik snap er niets van. We kwamen zonder enige scherpte uit de kleedkamer en hebben de overwinning bijna cadeau gedaan aan de Britten. Dit is normaal een ploeg tegen wie we een kans moeten maken, maar het is eigenlijk nooit een wedstrijd geworden', zei de captain van Nederland.

Oranje trad aan zonder de geblesseerde Nick de Jong, een aderlating in de defensie. Een wissel bij Nederland na iets meer dan vijf minuten zette Greg Owen helemaal alleen voor doelman Groeneveld, die geen antwoord had op het vlammende schot vlak onder de lat. Het was een beloning voor een goede opening tegen het slappe Oranje.

Een paar minuten later mag Greg Chambers op kinderlijk eenvoudige wijze door de defensie schaatsen tot achter het net. Jonathan Phillips stond klaar om de pass achter Phil Groeneveld te schieten. De doelman moet het gevoel hebben gehad in een nachtmerrie te zijn beland, zo massaal kwamen de Britse aanvalsgolven op hem af. Na twee periodes en zes tegengoals mocht hij in de bank blijven en maakte Ian Meierdres zijn WK-debuut.

Onder het toeziend oog van bondsvoorzitter Joop Vullers kwam Nederland in de tweede periode zo mogelijk nog zwakker uit de kleedkamer dan in de eerste twintig minuten. Liefst vier keer kwamen de Britten tot scoren, tot groot enthousiasme van de luidruchtige en in ruime getale aanwezige Britse fans. Met twee goals en drie assists was de wedstrijd vooral het feestje van Greg Chambers.

De derde periode deden de Britten het een stuk rustiger aan, hoewel Meierdres op zijn allereerste schot op doel een tegentreffer moest incasseren. De Wit: ‘Het is natuurlijk heel vervelend voor zo'n jongen om juist in een wedstrijd als dit zijn debuut te maken.' De back-up van Tilburg Trappers incasseerde uiteindelijk twee goals op vier schoten.

De onmacht van het Nederlandse team werd vooral duidelijk op de powerplay. Hoewel Oranje verschillende kansen kreeg met een man meer op het ijs, lukte het nauwelijks om gevaarlijk te worden. Ook omzettingen in de lijnen hielpen wat betreft nauwelijks. Oranje kwam duidelijk schotkracht op de blauwe lijn tekort en reageerde ook niet adequaat genoeg bij rebounds van de goed keepende Stephen Murphy.

Die had de pech dat zijn shut-out een minuut voor tijd nog werd verpest. Oranje stond met twee man meer op het ijs, toen een schot van Jordy van Oorschot afstuitte op de Britse defensie. De puck viel pardoes voor de stick van Bob Teunissen die de zwarte schijf alleen maar in het lege net hoefde te schuiven voor de 8-1.

De forse nederlaag zal zonder meer als een mokerslag zijn aangekomen bij het Nederlands team. Vreemd genoeg verandert het echter weinig aan het uitgangspunt voor de slotwedstrijd tegen Zuid-Korea. Een overwinning is voldoende voor handhaving op Division I-niveau. Simon de Wit realiseert zich echter dat Nederland een moeilijke klus wacht. ‘Korea is duidelijk een betere ploeg dan China vorig jaar. We moeten echt heel anders spelen dan vandaag voor de overwinning.'


Wk innsbruck gb scoort nl
Wk innsbruck dag4 Meijerdres save
Wk innsbruck gb longstaff