23 april 200800:00

Door [email protected]

Brodeur bedankt voor WK

Martin Brodeur zal het doel van Canada niet verdedigen op het aankomende WK. De 35-jarige doelman werd met zijn New Jersey Devils al in de eerste ronde uit de playoffs geknikkerd. Zijn vete met Rangers enforcer Sean Avery heeft een belangrijke rol gespeeld bij zijn besluit.

'Ik denk niet dat ik zozeer moe ben van ijshockey', zei Brodeur dinsdag. 'Het zit meer in de media-aandacht en het hele gedoe over de serie tegen de New York Rangers. Elke dag ging het over je-weet-wel-wie.'

Sean Avery maakte het Brodeur bijzonder moeilijk tijdens de playoffs. De enforcer is al vrij creatief in zijn trash-talking, maar vond een nieuw truukje om Brodeur uit zjin evenwicht te brengen. Avery ging recht voor Brodeur staan tijdens een aanval van de Rangers. Wild zwaaiend met armen en stick probeerde hij de Devils goalie uit zijn concentratie te brengen. Het incident leidde niet direct tot een goal, maar zorgde er wel voor dat de NHL de Unsportsmanlike Conduct penalty aanscherpte.

'Als je wint trek je je dat soort dingen niet aan', aldus Brodeur. 'Als je succes hebt dan kun je er makkelijk mee om gaan. Tegen het einde van de serie was het erg zwaar. Twee weken uit gespeeld en daarna twee weken playoffs. Qua spel heb ik me in de deze serie net zo goed gevoeld als tijdens het seizoen.'

'Ik had gewoon geen zin om te gaan', verklaart Brodeur zijn beslissing om af te zien van het WK. 'We hebben met Cam Ward en Pascal LeClair twee jonge goalies die al hebben toegezegd Canada te willen verdedigen.' Zijn afzegging is een teleurstelling voor Team Canada, dat hoopte een team rond Brodeur te kunnen bouwen.

Brodeur is genomineerd voor de Vezina Trophy - beste goalie in de NHL - die op 12 juni uitgereikt zal worden in Toronto. Henrik Lundqvist en Evgeni Nabokov zijn de andere twee genomineerden.

Martin Brodeur speelde voor Canada in twee WK's (1996 & 2005), drie Olympische Spelen (1998, 2002 & 2006) en een World Cup of Hockey (2004).