21 november 200700:00

Door [email protected]

Brodeur op hielen Roy

New Jersey Devils goalie Martin Brodeur heeft er weer een mijlpaal bij. De 35-jarige Canadees speelde afgelopen zaterdag zijn 500e gewonnen wedstrijd in de NHL en is pas de tweede goalie die dat voor elkaar kreeg. Nu kan Brodeur op jacht naar het alltime record van Patrick Roy.

Zaterdag was het dan eindelijk zover. Brodeur had vier wedstrijden daarvoor al de 499e overwinning geboekt, maar zag vervolgens zijn team drie keer verliezen. Op het scorebord knipperde na afloop van de wedstrijd in Philadelphia een felicitatie, terwijl de paar overgebleven Flyers-fans het feestje op het ijs bestookten met boegeroep. Misschien was het voor Brodeur leuker geweest als hij zijn mijlpaal in New Jersey had kunnen bereiken, maar het leek hem weinig uit te maken.

Interessant genoeg behaalde Brodeur afgelopen seizoen ook al een mijlpaal in Philadelphia. Hij boekte toen de 48e overwinning van dat NHL-seizoen en zette daarmee een nieuw record in de NHL.

Patrick Roy is de enige goalie die al eerder 500 wedstrijden won in zijn carriere. Roy beëndigde zijn loopbaan met 551 overwinningen, wat voor - de nog bijzonder actieve - Brodeur binnen bereik lijkt. Als alles meezit zou Brodeur het record volgend seizoen kunnen verbreken. De twee staan met grote afstand voor op achtervolgers. Dominik Hasek is bijvoorbeeld nog 133 overwinningen verwijderd van de 500.

Martin Brodeur won in 14 seizoenen bij de New Jersey Devils drie Stanley Cups. Hij heeft nooit de kleuren van een ander NHL-team verdedigd. In 908 reguliere NHL-wedstrijden kreeg hij gemiddeld 2,21 goals tegen en redde 91,3 procent van de schoten. Tijdens de playoffs deed hij het nog beter, met gemiddeld 1,92 goals tegen en een reddingspercentage van 92,3. Van zijn 1.072 NHL-wedstrijden verloor hij er maar 343. Brodeur heeft drie Vezina Trophys op zijn naam staan als beste goalie, kreeg vier maal de William M. Jennings Trophy voor minste tegengoals en won in 1993-94 de Calder Trophy voor beste Rookie.