24 oktober 200800:00

Door [email protected]

Brodeur op recordjacht

New Jersey Devils goalie Martin Brodeur heeft een paar belangrijke records in het vizier. Binnen afzienbare tijd kan de Canadese sluitpost de goalie worden met de meeste overwinningen op zijn naam. Brodeur grossiert al in records, maar kan binnenkort ook nog eens het record van de meeste shut-outs in de NHL pakken.

Martin Pierre Brodeur is al jaren een begrip in de NHL. De ervaren goalie is één van de meest constante goalies ooit. Tevens is hij uniek in de zin dat hij zijn hele carrière slechts één club trouw is geweest: de New Jersey Devils. De voormalige inwoner van Montréal hanteert een hybride stijl van keepen waarbij zijn reactievermogen en positionering van uitzonderlijke klasse zijn.

Hij is een speler met tal van individuele prijzen en is de enige doelverdediger die een game winning goal kon laten noteren. Hij won bijvoorbeeld al vier keer de ‘Vezina Trophy', de prijs voor de beste doelverdediger in de NHL. Naast deze individuele prijzen had hij ook een enorm aandeel in het binnenhalen van de Stanley Cups in 1995 en 2000. Vooral in 1995 maakte hij indruk door de torenhoge favoriet Detroit Red Wings in de finale in vier wedstrijden te verslaan met de New Jersey Devils. Hij liet toen slechts zeven tegengoals toe.

brodeur.jpg

De inmiddels 36-jarige goalie is nu slechts vijf shut-outs verwijderd om het oude record van Terry Sawchuk te verbeteren. Recentelijk hield hij tegen de Dallas Stars weer zijn doel schoon voor zijn 98e shut-out. Sawchuk had er 103 in een carrière die zich voltrok tussen 1949 en 1970. Het record staat inmiddels bijna 40 jaar.

Naast de meeste shut-outs is Brodeur ook hard op weg om de goalie te worden met de meeste overwinningen op zijn naam. Op dit moment heeft Brodeur 542 overwinningen behaald. Brodeur's jeugdidool, Patrick Roy , heeft 551 overwinningen laten noteren in zijn carrière. Brodeur zou dat aantal dit seizoen moeten kunnen passeren.

Brodeur zegt zelf niet zo bezig te zijn met records, maar heeft wel één wens: ‘Ik heb nooit records gebroken terwijl ik thuis speelde. Elke mijlpaal heb ik in uitwedstrijden bereikt, het zou een keer leuk zijn omdat in een thuiswedstrijd te doen.'

>> Bekijk hier een highlight reel van Martin Brodeur