Div buitenlandse zaken

8 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Buitenlandse Zaken Deel 1

De rubriek Buitenlandse Zaken keert terug voor een nieuw seizoen. In deze rubriek aandacht voor Nederlandse spelers in buitenlandse competities. In de eerste aflevering aandacht voor de drie internationals die over de grens hun wedstrijden spelen op seniorenniveau, Phil Groeneveld, Jamie Schaafsma en Kevin Bruijsten.

Jamie Schaafsma komt dit seizoen uit voor Bremerhaven in de Tweede Bundesliga in Duitsland. De voormalige speler van Geleen en Amsterdam stapte over vanuit de hoogste liga in Italië, waar hij vorig seizoen één van de smaakmakers was. In zeven wedstrijden heeft de international nog geen doelpunten gemaakt, wel was hij goed voor vijf assists.

Afgelopen weekeinde was een weinig gelukkige voor het team van Schaafsma. De thuiswedstrijd tegen Lausitzer Füchse werd met liefst 5-0 verloren. Voorlopig won het team pas drie wedstrijden, waarvan twee in de overtime. Daarmee staat de ploeg vierde van onderen op de ranglijst, die wordt aangevoerd door Bietigheim Steelers.

De Fishtown Pinguins hebben in totaal vijf buitenlanders in dienst. Doelman Alfie Michaud gaat zijn derde seizoen in bij de club. Verdediger Nick Anderson was vorig jaar met zeventig punten een topper in de Oberliga en Rob Smith komt over uit het Canadese universiteitsijshockey, waar hij onder meer een teamgenoot was van ex-Groninger Kevin Lavallee.

Smith heeft zijn oude teamgenoot Chris Falloon meegenomen, terwijl ook Brandin Cote nieuw is. Hij speelde net als Schaafsma vorig jaar nog op het hoogste niveau in Italië. Verder is de ploeg grotendeels opgebouwd uit jonge spelers die zijn uitgeleend door de grote clubs. Twee Duits-Tsjechische veteranen completeren de selectie, die naar men hoopt mee gaat doen in de middenmoot van de liga.

De nationale doelman Phil Groeneveld wisselde na één seizoen Bolzano weer in voor Alleghe. Voorlopig zin er drie wedstrijden gespeeld in de RBK Hockey Cup, die de opening van het seizoen vormt. De Uilen wonnen afgelopen weekeinde voor het eerst. Tegen Fassa werd het 5-4 in het voordeel van Phil Groeneveld en zijn team. Hij kreeg al veertien goals om zijn oren en zijn save percentage van .849 ziet er dan ook vooralsnog niet florissant uit. Dit is overigens voor een belangrijk deel te danken aan de matige defensie voor hem.

Groeneveld is één van de vijf buitenlanders in het team, dat speelt in een piepklein dorpje midden in de bergen. Alle imports zijn afkomstig uit Canada. De huidige topscorer van de ploeg Alberto Fontative is echter een lokaal geboren speler. De coach is Mike Kelly, die mooi Italiaans spreekt met een Noord-Amerikaans accent. Hij is te horen in deze radio-uitzending, waarin ook Phil Groeneveld zelf nog aan het woord komt over spelen in Alleghe.

De derde Nederlandse speler in een buitenlandse seniorencompetitie is Kevin Bruijsten, die dit seizoen van Amsterdam wisselde naar Essen Moskitos. Die ploeg kwam vorig jaar nog uit op het tweede niveau in Duitsland, maar moest vanwege financiële problemen afdalen naar het vierde niveau, de regionalliga. Na onder meer oefenwedstrijden tegen Nederlandse clubs, begon Essen als laatste team aan de competitie.

De openingswedstrijd werd in eigen huis voor negenhonderd toeschouwers met 3-2 gewonnen van Ratingen Ice Aliens. Kevin Bruijsten had in zijn eerste optreden in de competitie direct al een goal en een assist. In de eerste periode maakte hij de 1-1, terwijl hij de assist verzorgde op de tweede goal van Essen, die werd gescoord door Nieberle.

Volgende week aandacht voor de eerste wedstrijden in het seizoen van de Nederlandse jongens in de USHL, waaronder Mike Dalhuisen, de andere Bruijsten en Diederick Hagemeijer.