Div buitenlandse zaken

31 maart 200900:00

Door Joep Meijsen

Buitenlandse Zaken - overzicht

De rubriek Buitenlandse Zaken schoot er dit seizoen met het drukke programma in Nederland helaas te vaak in. Daarom rond het einde van het seizoen een round-up met de prestaties van een aantal Nederlanders die in het buitenland actief zijn. Van Mitch Bruijsten en Mike Dalhuisen tot Jamie Schaafsma en Phil Groeneveld.

In de USHL draait Mitch Bruijsen weer een prima seizoen voor Sioux City Musketeers. De geboren Nijmegenaar is de nummer drie op de topscorerslijst van de ploeg en scoorde voorlopig 14 goals en 23 assists in 49 wedstrijden. Dit betekent statistisch een flinke vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. Bovendien heeft Bruijsten als één van de weinige spellers in zijn team geen negatieve plus/minus. De Musketeers grijpen dit jaar wel naast de play-offs in de USHL.

De andere overgebleven Nederlander in de liga is Mike Dalhuisen, die volgens alle krantenverslagen een meer dan uitstekend seizoen draait. Met +20 is hij in de plus/minus de nummer één in zijn ploeg, die de play-offs wel gaat halen. Dalhuisen heeft tot nu toe vijf goals en 14 assists in 49 wedstrijden, wat meer dan een verdubbeling is in punten ten opzichte van een jaar eerder.

Steve Mason speelde afgelopen seizoen voor Nainamo Clippers in de British Columbia Hockey League in Canada. De international eindigde daar op de tweede plaats van de topscorerslijst met 22 goals en 22 assists in 63 wedstrijden voor een gemiddelde van 0,7 punt per wedstrijd. Net als voor Dalhuisen is dit overigens het laatste jaar voor Mason in junior hockey. Hij is intussen 21 jaar, de uiterste leeftijd waarop je kunt uitkomen in de verschillende jeugdliga's in de Verenigde Staten.

Nardo Nagtzaam speelde het afgelopen seizoen voor Alaska Avalanche in de NAHL, de andere grote jeugdliga in de VS. Zijn seizoen is nog niet afgelopen, maar hij pikte voorlopig in 46 wedstrijden 9 goals en 14 assists mee, waarmee hij de nummer negen was in zijn team. Hoogtepunt van het seizoen voor de jonge Nederlandse aanvaller was ongetwijfeld deelname aan een grote outdoorwedstrijd, de eerste in de geschiedenis van de NAHL.

Aan de andere kant van de oceaan waren er het afgelopen jaar minder Nederlanders actief op het hoogste Duitse jeugdniveau dan we de afgelopen jaren gewend zijn. Julian van Lijden komt nog altijd uit voor de Eisbaren in Berlijn. Hij was daar met zeven goals en dertien assists in 31 wedstrijden de nummer drie op de topscorerslijst. Zijn team eindigde in de middenmoot van de ranglijst.

Op Regionalliga-niveau in Duitsland komen we twee spelers tegen. De bekendste is international Kevin Bruijsten, die voor Essen Moskitos in twintig wedstrijden twaalf goals en 20 assists op zijn naam bracht voor 32 punten. De pas 18-jarige Diego Hofland maakte dit seizoen de overstap van het junioren team van DEG Metro Stars naar het tweede team dat uitkomt in de Regionalliga in Noordrijn-Westfalen. Hofland pikte 16 assists en 24 goals mee voor veertig punten en een zeventiende plek op de topscorerslijst van de liga.

En dan zijn er nog de twee internationals in Italië. Zoals al in de Oranje Round-up vermeld won Jamie Schaafsma het landskampioenschap met Bolzano. Schaafsma stapte halverwege het seizoen over vanuit Bremerhaven in de Tweede Bundesliga. Bij Bolzano trof hij echter een overdaad aan buitenlanders, waardoor hij regelmatig op de tribune plaats moest nemen. In veertien wedstrijden kwam hij echter toch nog tot vier goals en vijf assists. Hij speelde bovendien de laatste wedstrijden in de finaleserie, waarin hij twee keer scoorde.

De nationale doelman Phil Groeneveld kende een minder succesvol seizoen met HC Alleghe. De Nederlandse-Canadees uit Oshawa eindigde met zijn ploeg maar nipt boven de plaatsen die moeten spelen om degradatie in de acht teams tellende hoogste Italiaanse liga. Groeneveld speelde op één na alle wedstrijden tijdens het seizoen, in totaal 3710 minuten. Hierin maakte hij 1403 saves, incasseerde 151 saves voor een save percentage van .892. Zijn goals against average was 3,28.