2 oktober 200400:00

Door Joep Meijsen

Bulldogs wil NHL'er Berard

Amsterdam Bulldogs kondigde vrijdagavond aan een mondelinge overeenkomst te hebben met NHL-verdediger Bryan Berard. Als de NHL op 1 januari nog steeds stilligt, komt de speler van de Chicago Blackhawks naar Amsterdam.

Dat heeft general manager Hannie Sprong van Amsterdam laten weten na afloop van de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen. Sprong bedankte David Paolo van het softwarebedrijf Sky Path voor de mogelijkheid om Berard naar Amsterdam te halen.

Bryan Berard geldt al jaren als een van de beste aanvallende verdedigers in de NHL. De geboren Amerikaan speelde ook regelmatig voor de nationale ploeg van de Verenigde Staten tijdens internationale kampioenschappen. Hij is een voormalige winnaar van de Calder Trophy, voor de beste nieuwkomer in de NHL.

fetch.dll?action=MyPhotos_GetPubPhoto&Ph

Berard is een speler met een verhaal. Gold tijdens zijn periode bij de New York Islanders als een beetje een losbol, maar leek zich na zijn transfer naar de Toronto Maple Leafs geweldig te ontwikkelen. Op 11 maart 2000 sloeg het noodlot echter toe. Tijdens een wedstrijd van de Maple Leafs tegen de rivalen uit Ottawa haalde sterspeler Hossa van de Senators uit voor een schot. In de 'follow through' met zijn stick raakte hij het oog van Berard.

Berard werd hierdoor blind in Ă©Ă©n oog. In totaal moest Berard hiervoor zes keer onder het mes, maar het leek niet genoeg. De verdediger werd afgekeurd omdat zijn gezichtsvermogen niet voldeed aan het minimum dat in de NHL wordt verlangd. Hij ontving 6,5 miljoen dollar van de verzekering en leek uit beeld verdwenen.

Daarbij was echter niet gerekend op het doorzettingsvermogen van de Amerikaan. Hij bleef keihard werken en met behulp van een speciale lens en veel training kwam hij een jaar later door de medische keuringen van de NHL heen. Hij betaalde zijn verzekeringspremie terug en tekende bij de New York Rangers. In zijn contract waren allerlei zekerheden ingebouwd, zodat hij een enorm financieel risico liep. In zijn eerste seizoen terug speelde hij echter alle wedstrijden, terwijl hij ook in Boston en Chicago altijd een goede indruk maakte.

Het afgelopen seizoen kwam hij bij de Chicago Blackhawks in 58 wedstrijden tot dertien goals en 34 assists. Daarmee was hij de nummer twee op de topscorerslijst bij de ploeg uit de 'Windy City'. In totaal speelde hij 510 NHL-wedstrijden, waarin hij 59 goals en 207 assists op zijn naam bracht.

Als de speler inderdaad naar Nederland komt, zou dat een enorme stunt zijn van Amsterdam. Voor het eerst in recente tijden dat een speler van dit kaliber te zien zal zijn in de Nederlandse competitie.