17 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Bulldogs zoekt oplossing

Het ijshockey in Amsterdam verkeert in moeilijkheden. Een reddingsoperatie moet er de komende periode voor zorgen dat de regerende landskampioen het seizoen kan afmaken en een basis kan leggen voor de toekomst.

Afgelopen maandag heeft een spoedoverleg plaatsgevonden tussen een aantal betrokkenen bij het Amsterdamse ijshockey en financiers die kunnen helpen de problemen op te lossen. Enkele spelers van Amsterdam Bulldogs zijn vanwege dit overleg eerder vertrokken vanuit het Poolse Nowy Targ, waar Oranje het Olympisch Kwalificatietoernooi speelde.

Volgens bronnen van IJshockey.com is dit overleg redelijk positief verlopen en wordt nu gezocht naar verdere oplossingen om het seizoen te kunnen afmaken en zelfs een basis te kunnen leggen voor de langere toekomst van Amsterdam. Duidelijk is dat Amsterdam vanavond gewoon op het ijs verschijnt in Den Haag voor de inhaalwedstrijd die op het programma staat. Ook de ontmoeting aanstaande vrijdag in Nijmegen en de thuiswedstrijd tegen Olympia Heist-op-den-Berg zondagavond gaan gewoon door.

Het is niet helemaal duidelijk hoe groot de problemen in Amsterdam precies zijn. ÂOn the record willen betrokkenen bij het Amsterdamse ijshockey weinig loslaten, terwijl de wilde geruchten die de ronde doen op de Nederlandse ijsbanen weinig houvast bieden. Duidelijk is wel dat de clubs in de Eredivisie, de Nederlandse IJshockeybond, sponsoren en spelers van Amsterdam enkele weken geleden een brief hebben gehad dat de Stichting IJshockey Topsport Amsterdam, de officiële naam van de Bulldogs, zijn activiteiten wil beĂ«indigen.

Sindsdien is er sprake van onzekerheid rond het voortbestaan van het Amsterdamse ijshockey en wordt er koortsachtig gewerkt aan een oplossing voor de ontstane problemen. Aankomende vrijdag is er een nieuw overleg waarbij gekeken wordt welke progressie er de afgelopen dagen is geboekt. Cruciaal daarbij is dat enkele benaderde sponsoren hun steun aan het Amsterdamse ijshockey uitspreken.

Directeur Henk Hille van de Nederlandse IJshockeybond zegt op de hoogte te zijn van de problemen in Amsterdam. Ă‚Het is duidelijk dat het niet goed gaat in Amsterdam, maar het is ook duidelijk dat er nog mensen zijn in Amsterdam die denken dat er een oplossing mogelijk is. Met het verdwijnen van Amsterdam is de Nederlandse ijshockeywereld ook niet gediend. Zeker niet nu we eindelijk de Eredivisie weer hebben kunnen uitbreiden naar zes clubs.Ă‚

Volgens Hille is het wel waarschijnlijk dat er zaken gaan veranderen als Amsterdam het restant van het seizoen uitspeelt. Ă‚Er zal waarschijnlijk bezuinigd moeten worden, misschien dat er spelers gaan vertrekken. Er wordt in Amsterdam in ieder geval hard gewerkt aan een oplossing en verschillende sponsoren hebben daarbij hun steun toegezegd, mits andere sponsoren dat ook doen. Dat zal de komende periode moeten blijken.Ă‚

Amsterdam verloor de afgelopen dagen al twee spelers. Alexander Schaafsma vertrok definitief naar Heerenveen, terwijl Andri Salomonson de overstap maakt naar Tilburg Trappers. Beide spelers waren nog actief namens Amsterdam in de vooralsnog laatste wedstrijd van Amsterdam tegen Geleen op 17 oktober. Salomonson scoorde toen de tweede Amsterdamse treffer in de 3-6 zege en kwam ook nog tot een assist. Schaafsma stond wel op de sheet, maar tekende noch voor punten noch voor straffen.