Jay de Ruiter stars of the week EHL jpg

23 september 201912:25

Door Remco

BZ: Sterke start voor Jay de Ruiter, Mike Dalhuisen en Oranjevrouwen

In de wekelijkse rubriek Buitenlandse Zaken (BZ) aandacht voor prestaties van Nederlanders in het buitenland. Met deze week aandacht voor de sterke start van Jay de Ruiter in Maryland, Mike Dalhuisen in Slowakije en de drie Oranjevrouwen in de Zweedse SDHL. Giovanni Vogelaar liet dit weekend van zich spreken in de Alps Hockey League maar zijn team verloor wel de eerste wedstrijden van het seizoen. Nardo Nagtzaam kende met een hattrick een succesvol einde van de voorbereiding met Peiting.

Jay de Ruiter

Vorig jaar vertrok jeugdinternational Jay de Ruiter naar Noord-Amerika. De nu 18-jarige de Ruiter heeft naast WK's voor U18 ook al twee WK's voor Oranje U20 gespeeld. Daarnaast had de talentvolle aanvaller al twee volle seizoenen Beneliga in de benen en besloot zijn geluk te beproeven bij Connecticut Jr. Rangers. Voor deze club speelde de Ruiter in de USPHL U18 en kwam in 13 wedstrijden tot 3 goals en 4 assists.

Dit seizoen speelt de Ruiter voor Team Maryland in de Eastern Hockey League. De EHL is het derde jeugdniveau in de Verenigde Staten na de USHL en NAHL. De Ruiter begon het seizoen uitstekend met vier goals in zijn eerste wedstrijd. Ondanks deze geweldige prestatie verloor zijn ploeg wel met 5-7 van Connecticut RoughRiders. Ook in de tweede wedstrijd tegen dezelfde ploeg scoorde de Ruiter een goal en had twee assists. Die wedstrijd won Maryland met 5-4.

Zondagavond pakte Maryland de tweede zege van het seizoen door met 3-2 te winnen van Philadelphia Jr. Flyers. Onze landgenoot had een assist op de derde goal van Maryland. Jay de Ruiter maakte in de eerste week een uitstekende indruk en werd meteen uitgeroepen tot de drie beste spelers van de week in de EHL. Inmiddels staat de Ruiter na vijf wedstrijden op vijf goals en vier assists.

Jay de Ruiter stars of the week EHL jpg

Mike Dalhuisen

Mike Dalhuisen speelt dit seizoen op het hoogste niveau in Slowakije. Zijn club Dukla Michalovce debuteert dit seizoen in de Tipsport Liga. Dalhuisen en zijn ploeg zijn uitstekend begonnen, zeker voor een debuterende club. Dit weekend won Michalovce tweemaal. Op vrijdag waren penalty shots nodig om Poprad te verslaan. De wedstrijd eindigde na overtime in 3-3. Dalhuisen had Ă©Ă©n assist, alweer zijn vijfde dit seizoen. De geboren NIjmegenaar scoorde tot nu toe eenmaal dit seizoen.

Zondag won Michalovce voor de tweede keer dit weekend. Dukla was met 0-4 te sterk voor laagvlieger Detva. Door die overwinning sloot Michalovce het weekend af op een knappe tweede plek met elf punten uit vijf wedstrijden.

De samenvatting van de wedstrijd tegen Poprad is te bekijken via deze link: https://www.facebook.com/hkduklaingemamichalovce/videos/1438611246304292/

Dalhuisen Michalovce 09 2019

Oranjevrouwen op dreef

In de Zweedse SDHL doen Savine Wielenga, Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers het uitstekend met hun ploeg SDE uit Stockholm. Zwarthoed en Hamers spelen al jaren voor deze club en moesten vaak strijden om op het hoogste niveau te blijven. Dit seizoen kreeg de ploeg de nodige versterking waaronder Savine Wielenga die op 30-jarige leeftijd nogmaals in Zweden ging spelen om optimaal te kunnen presteren op het WK Division IA in het voorjaar van 2020.

SDE won de eerste twee uitwedstrijden in het openingsweekend van de SDHL. De competitie kreeg een behoorlijke impuls met veel speelster uit Noord-Amerika na het verdwijnen van de Canadese vrouwencompetitie. Ook kreeg de SDHL in multinational DHL een uitmuntende sponsor.

Afgelopen zaterdag won SDE ook de derde wedstrijd. Thuis werd Modo met 4-2 verslagen. Savine Wielenga scoorde haar eerste twee doelpunten van het seizoen. Op de tweede goal van Wielenga tijdens een powerplay voor SDE, gingen de assists naar Zwarthoed en Hamers.

Helaas kwam op zondag een einde aan de reeks overwinningen. Regerend kampioen was met 0-3 te sterk voor SDE. Toch staat SDE na vier speeldagen op een knappe tweede plek met negen punten.

Bekijk hieronder de samenvatting met de goals van Wielenga in de wedstrijd tegen Modo.

Giovanni Vogelaar

Voor de nieuwe ploeg van Giovanni Vogelaar is het seizoen in de Alps Hockey League slecht begonnen. De Alps Hockey League is een internationale competitie met teams uit Oostenrijk, Italië en Slovenië.

De club van Vogelaar, EC Bregenzerwald kende al een zeer moeizame voorbereiding en nu heeft de club ook de eerste twee wedstrijden in de competitie met dikke cijfers verloren. Vorige week was het Italiaanse Cortina met 2-7 te sterk en dit weekend verloor de ploeg van Vogelaar de derby tegen Lustenau met maar liefst 2-9. Vogelaar scoorde wel beide doelpunten voor Bregenzerwald, beide goals op de powerplay. De eerste treffer van Vogelaar was een kenmerkende knal vanaf de blauwe lijn.

Vogelaar Bregenzerwald 09 2019

Nardo Nagtzaam

Nardo Nagtzaam speelt dit seizoen bij EC Peiting, dat in de Oberliga SĂĽd uitkomt. Zijn ploeg sloot de voorbereiding op het nieuwe seizoen af met een oefenwedstrijd tegen Schongau Mammuts, dat een niveau lager speelt. De ploeg van de geboren Nijmegenaar won met 7-3 en met drie goals en een assist leverde Nagtzaam hier een belangrijke bijdrage aan. Peiting opent het nieuwe seizoen komende vrijdag met een thuiswedstrijd tegen Lindau Islanders, een tegenstander die Nagtzaam nog van vorig seizoen in Tilburgse dienst kent.

Foto: Facebook EC Peiting

Nardo Nagtzaam Peiting Facebook Peiting