23 december 200500:00

Door [email protected]

Canada gaat voor vets

Team Canada maakte donderdag haar selectie bekend voor de Olympische Spelen in Turijn. Bad guy Todd Bertuzzi staat wel op de lijst, evenals de blessuregevoelige Rick Nash. Jonge sterren Jason Spezza, Eric Staal en Sidney Crosby zijn er verrassend genoeg niet bij om het Olympisch goud te verdedigen.

Van de 23 geselecteerde spelers kwamen er 20 in actie tijdens de laatste World Cup of Hockey en/of de laatste Olympische Spelen. En daarmee vallen een aantal nieuwe talenten buiten de boot.

'We proberen een echt team op het ijs te zetten en niet alleen een team op basis van statistieken', zegt Edmonton GM Kevin Lowe die in de selectiecommissie zit. 'Je wint een kampioenschap met snelheid, techniek, een stukje chemie tussen de spelers en ervaring. Wji denken met dit team de OS te kunnen winnen.'

Op doel zijn geen echte verrassingen te melden. Martin Brodeur wordt de starting goalie, met Roberto Luongo als backup. Marty Turco gaat mee als tweede backup, maar zal zich waarschijnlijk alle wedstrijden van de tribune bekijken.

In de verdediging ook allemaal bekende gezichten, waaronder Ed Jovanovski, Rob Blake en Adam Foote. Blake maakt een matig jaar door bij Colorado waar hij een onbegrijpelijke -14 plus/minus rating heeft. Fote heeft het moeilijk bij de ronduit slechte Columbus Blue Jackets.

In de aanval beschikt Canada over de bijzonder potente Joe Thornton, Dany Heatley, Joe Sakic, Brad Richards en Vincent Lecavalier. Vooral het ontbreken van Jason Spezza wordt door critisi als een gemis gezien. Hij en lijnmaat Dany Heatley zijn samen goed voor 94 punten, maar zijn gebrek aan internationale ervaring heeft buiten de basisopstelling gehouden.

Er is in Canada enige ophef ontstaan over de selectie van Shane Doan. De captain van de Phoenix Coyotes zou zich tijdens een wedstrijd in Montreal negatief hebben uitgelaten over Frans-Canadezen. Doan kreeg in die wedstrijd een gross misconduct nadat hij was uitgevallen tegen scheidsrechter Stephane Auger. De NHL onderzocht het geval en zag geen aanleiding Doan verder te bestraffen.

Opvallende afwezigen zijn Mario Lemieux en Steve Yzerman. Lemieux heeft last van bijverschijnselen van een milde hartritmestoornis en heeft zichzelf afgemeld. Ook Yzerman ziet af van deelname. Verdere bekende niet geselecteerde spelers zijn Patrick Marleau, Brendan Shanahan, Paul Kariya en Alex Tanguay.