18 mei 200500:00

Door [email protected]

Canada treurt om zilver

Even was Jaromir Jagr niet de overbetaalde, slecht presterende ster van de New York Rangers. Met een gebroken pink leidde hij zijn team zondagavond in Wenen naar een klinkende 3-0 overwinning in de WK-finale tegen Canada. En de Canadezen zijn er nu nog goed ziek van.

Een jaar zonder NHL en dan ook nog in de finale van het A-WK onderuit gaan. Fans en spelers balen behoorlijk. Sommige Team Canada spelers wisten afgelopen week niet eens zeker waar hun medaille precies was.

Robyn Regehr van de Calgary Flames denkt dat zijn medaillen in zijn spelerstas zit. En die wordt Ă©Ă©n dezer dagen bij hem thuis afgeleverd. 'Ik hoop dat ze de tas niet verliezen', zegt de verdediger tijdens een persconferentie. Maar erg veel zorgen lijkt hij zich niet te maken over het felbegeerde kleinood.

Een andere speler gaat zo nonchalant met zijn medaille om dat deze onder toeziend oog van een groot publiek op de tegelvloer van een vliegveld klettert. 'Maar ik ben wel trots op het zilver hoor', zegt een blozende Scott Walker. 'Ik hang die plak vast wel ergens aan een muur.'

Zilver is gewoon geen goud. Waar de Russen dolblij waren met het brons, valt het verlies in de finale de Canadezen zwaar. Het team ging naar Oostenrijk om te winnen, maar in de finale liet het scorend vermogen het totaal afweten.

In de door de IIHF gepubliceerde World Rankings staan de Canadezen echter nog altijd op de eerste plaats. De lijst is gebaseerd op de eindstanden tijdens de laatste vier IIHF WK's en de laatste Olympische Winterspelen. Met 3220 punten blijft Canada de Tre Kronor ruim voor. De Zweden nemen met 3095 punten de tweede plek in beslag. Derde staan de Tsjechen met 3065 punten, die deze positie overnemen van de Slowaken die met 2965 punten nu vierde staan.

Door het afgelopen WK zakten Finland, Duitsland en Oostenrijk ieder twee plekken op de ranglijst. De team staan nu respectievelijk zevende, tiende en dertiende.

En het toernooi is nog niet afgelopen of de IIHF loot alweer voor het A-WK in Riga in 2006. De onlangs gepromoveerde Italianen nemen het in groep B op tegen Zweden, Zwitserland en OekraĂźne. De andere promovendus, Noorwegen, moet in groep D aantreden tegen Canada, Amerika en Denemarken.

In groep A zullen de Tsjechen de verdediging van hun wereldtitel starten tegen Finland, Letland en Slovenië. In groep C strijden Slowakije, Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan tegen elkaar.

Het Letse A-WK wordt het zeventigste A-WK dat de IIHF organiseert. Canada zal op dit toernooi ongetwijfeld revange willen nemen voor de verloren finale van 2005.