4 januari 200500:00

Door [email protected]

Canada wil weer goud

Canada is het officieuze thuisland van ijshockey. Maar het is alweer acht jaar geleden dat de Canadese junioren een WK wisten te winnen. Vandaag nemen ze het op tegen de Russen in een poging de losing streak te doorbreken.

Na de gouden medaille van 1997 kreeg Team Canada in '98 flink klop in Helsinki. Met Alex Tanguay en Vincent Lecavalier in de gelederen scoorde het team maar negen goals in vier wedstrijden. Een smadelijke 6-3 nederlaag tegen Kazachstan zorgde ervoor dat Canada op een achtste plaats bleef steken.

In de afgelopen drie jaargangen bleven de Canadese jongelingen steeds steken bij zilver. In 2004 verloor het team met supersterren-in-wording Sidney Crosby en Marc-André Fleury van aartsrivaal USA. En dat ondanks een 3-1 voorsprong in de derde periode. De twee finales daarvoor werden door de Russen gewonnen. In beide wedstrijden kwamen de Russen terug van een achterstand.

Rusland won al 12 keer goud op het WK junioren, terwijl Canada 10 keer als eerste eindigde. In totaal veroverden de Russen 23 medailles, terwijl Canada volgt met 20 plakken.

Voor het Russische team spelen de twee hoogste draftpicks van afgelopen jaar: Alexander Ovechkin en Evgeni Malkin. Ovechkin was de onbetwiste nummer 1 draftpick en werd door de Washington Capitals gekozen. Dit toernooi scoorde hij in vijf wedstrijden zeven doelpunten en vier assists. Malkin was de tweede draftpick en ging naar de Pittsburgh Penguins. Hij tekende tot nu toe voor drie goals en zeven assists.

De twee forwards spelen in verschillende aanvalslijnen en de Canadese verdediging zal de handen vol hebben aan hen. Volgens Canadese bronnen zal verdediger Dion Phaneuf zich zelfs volledig op Ovechkin concentreren.

Voor Team Canada is het belangrijk om uit de strafbank te blijven. De Russen scoorden al tien keer op de powerplay dit toernooi en leidden daarmee in die klasse. Maar ook de Russen willen niet tegen teveel straffen aanlopen. Het 17-jarige talent Sidney Crosby scoorde al vijf maal vanuit een man-meer situatie.

In de Amerikaanse Ralph Engelstad Arena worden vanmiddag horden Canadese fans verwacht. Er is plaats voor 11.700 fans. De wedstrijd begint vannacht rond twee uur Nederlandse tijd.