4 november 200600:00

Door Joep Meijsen

Canadagboek 2006 - deel 2

Een lange, rechte weg leidde gisteren naar Edmonton. Naar een controversiële scheidsrechtersbeslissing, een fan met een Eric Lindros-obsessie en een matchpenalty voor de huurauto wegens checking from behind. Het tweede deel van het Canadagboek 2006.

Eric Lindros is een speler die nog altijd emoties losmaakt in Canada. Ooit weigerde hij te gaan spelen voor de Quebec Nordiques en dwong een trade af naar de Philadelphia Flyers. Deze trade leverde de Nordiques indirect de Stanley Cup op, al was het team toen intussen verhuisd naar Colorado. Het supertalent Lindross had het echter op dat moment helemaal verpest bij de Canadese ijshockeyfans.

Inmiddels vele jaren en een groot aantal hersenschuddingen later speelt Lindros voor de Dallas Stars en levert hij een belangrijke bijdrage aan de uitstekende seizoensstart van de ploeg uit Texas, die gisteravond op bezoek was in Edmonton. Oliestad tegen oliestad. De fan schuin voor ons is veel te jong om de ophef van toen bewust te hebben meegemaakt. Hij zal een jaar of vijftien, zestien oud zijn. Dat weerhoudt hem er echter niet van om iedere keer als de Big E het ijs op komt, hem een welgemeend ‘Lindros, you suck' toe te gillen.

Canadagboek_Edmonton_GROOT.jpg
De skyline van Edmonton (Foto: Marco Spelten)

De wedstrijd zelf is geen bijzonder goede pot ijshockey. Edmonton bevindt zich in een ernstige vormcrisis, terwijl Dallas zich beperkt tot het uitvoeren van snelle counters. De Stars nemen al snel een voorsprong, zodat de frustraties in het uitverkochte stadion snel toenemen, ook bij de grote fan van Lindross, die zijn stroom van beledigingen aan het adres van de grote Canadees in steeds hoger tempo richting het ijs schreeuwt. ‘Check him hard. More concussions.'

Klik hier voor een korte video van de volksliederen >>>

Lindros zelf zal er niets van mee hebben gekregen. We zitten in de zogenoemde nosebleeds. Slechts één rij onder het dak van het stadion. Zo ‘high' hebben we zelden naar ijshockey gekeken. Daarom ook geen wedstrijdfoto's. Google Earth levert waarschijnlijk betere resultaten met beeld dan wij vanaf die hoogte. De hele grote lens is niet langs de bewaking te smokkelen.

In de derde periode houdt het gescheld van de jonge fan ineens op. Hij zit niet meer op zijn plek. De beveiliging heeft hem het stadion uitgegooid. Niet vanwege zijn geroep, maar omdat hij als minderjarige zijn cola had aangelengd met alcohol. De bewaker haalt het deksel van de colabeker, ruikt er even aan en is daarna onverbiddelijk. De jongen is waarschijnlijk verraden door een andere supporter. Wij waren het niet. Echt niet. En Eric Lindros ook niet waarschijnlijk.

Canadagboek_stadion_GROOT.jpg
(Foto: Joep Meijsen)

De jongen mist hierdoor de spectaculaire slotfase van de wedstrijd. Dallas lijkt de weinig vermakelijke wedstrijd op zijn sloffen te gaan winnen, tot Craig McTavish zijn doelman bijna twee minuten voor tijd van het ijs haalt. Petr Sykora scoort de 3-2 en tot grote vreugde van het nog niet uit het stadion gezette publiek schiet Ales Hemsky vier seconden voor tijd de gelijkmaker binnen. Terwijl het stadion feest begint te vieren, keren alle ogen zich naar de scheidsrechter. Deze gebaart dat de goal wordt afgekeurd.

‘Een van de meest gestoorde beslissingen die ik ooit heb gezien', reageert Oilers-coach McTavish na afloop. ‘De Oilers hebben de wedstrijd niet verloren, de scheidsrechter heeft hem gewonnen voor Dallas', is het oordeel van de presentator van het sportnieuws dat in de taxi terug naar het hotel op de radio te horen is. De scheidsrechter zelf verschijnt een half uur na de wedstrijd voor de camera. ‘Ik heb de situatie helemaal verkeerd beoordeeld. Ik had de goal goed moeten keuren', gaf hij eerlijk toe. Een schrale troost voor de fans van Edmonton.

Canadagboek_High_Colission_GROOT.jpg
Foto: Marco Spelten

Wat ons brengt bij andere verkeerde beoordelingen. Onze huurauto ontving een match penalty voor checking from behind, nadat de wagen een tik kreeg van een andere auto bij het oprijden van de inrit van het hotel. ‘Crashing the net', was het eerste woordgrapje dat te binnen schoot in de richting van de recreatiedoelman in ons gezelschap. Het leverde ons uiteindelijk een tijdstraf van twee uur op voor het afhandelen van de schade en het inruilen van de huurauto. Het fijne van de enorme Amerikaanse auto's is, dat je als passagier hoog en veilig zit. Geen fysieke schade dus verder voor de deelnemers aan de reis of de andere betrokken partij.