18 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Canadagboek - Afsluiting

Een reis naar Canada is een reis naar het Mekka van het ijshockey. Binnen Canada is Quebec dan misschien wel het summum. Tien dagen vol prachtig ijshockey, enorm veel talent en vooral ijshockeybeleving.

En dan is het ineens voorbij. In het vliegtuig naar huis nog snel een Canadese krant meepikken om in de stemming te blijven, maar gaandeweg de vlucht begint de realiteit te dagen. Terug naar Nederland met zijn dominante voetbalcultuur. Het Nederlands voetbalteam schijnt te hebben verloren. Over het ijshockey niets in het Algemeen Dagblad en De Telegraaf die bij de ingang van het vliegtuig liggen.

De komende periode zullen we nog veel terugdenken aan de rondgang door Quebec. De ijshockeywinkel in de buurt van Laval, de vele shops met ijshockeysouvenirs in de voornaamste winkelstraat in Canada, de drie sportzenders die de hele dag updates over het ijshockey brengen, de sportsbars waar Ă‚s avonds iedere wedstrijd kan worden bekeken en de vele aardige mensen die we hebben ontmoet in de ijshallen in Quebec.

De communicatie was niet altijd even makkelijk. Het is een franstalige provincie, waar vooral de ouderen louter op school wat Engels hebben gehad. Maar overal was er enthousiasme over de komst van Nederlandse ijshockeyliefhebbers. Het opende deuren die voor anderen gesloten bleven. Het leverde mooie gesprekken op met supporters, radioverslaggevers, spelers en zelfs een legendarische doelman, die tegenwoordig als coach actief is.

En nu maar wachten op de volgende reis. Eens kijken in het westen van Canada. De plek waar veel van de Nederlandse-Canadezen vandaan komen. Vancouver, Edmonton en Calgary wellicht. Maar ook kleinere plaatsen als Red Deer en Lethbridge. Om aan de heimwee naar Canada te ontsnappen moeten we maar snel weer gaan plannen.

De Canadagboeken op een rijtje

Deel 1: Canadiens - Sabres (NHL), Laval - Thetford Mines (NAHL)
Een hernieuwde kennismaking met de NHL en een wedstrijd vol vechtpartijen in een hal waar de filmserie Les Boys is opgenomen.

Deel 2: Canadiens - Lightning (NHL)
Alles in Montreal draait om de Canadiens. En als ze dan ook nog tegen de verdedigende kampioen spelen, een ploeg vol sterren uit Quebec, dan staat de stad op zijn kop.

Deel 3: Notre Dame de Grasse - Montreal Est (Junior B)
De loopbaan van iedere ijshockeyster begint in een kleine, obscure hal in het dorp of in de eigen woonwijk. Niet iedere speler die begint, beleeft echter de Canadese ijshockeydroom.

Deel 4: Trois Rivieres - Sorel (NAHL)
We lopen tegen een tentoonstelling over ijshockeylegende Maurice Richard aan. De perfecte voorbereiding op een mooie pot ijshockey.

Deel 5: St. Georges - Verdun (NAHL)
IJshockey is niet alleen voorbehouden aan de grote steden. Vrijwel alle plaatsen hebben wel een team waar ze trots op zijn. St. Georges bijvoorbeeld. Verdun biedt bovendien een hernieuwde kennismaking met Luc Paquin.

Deel 6: Quebec - Drummondville (QMJHL)
De Stanley Cup komt niet vaak meer naar Canada. Het land is bovendien de nodige teams kwijtgeraakt. Als ze dan de echte sterren niet meer kunnen koesteren, dan maar de helden van de toekomst.

Deel 7: Rimouski - Quebec (QMJHL)
Rimouski was enkele jaren de thuisbasis van Sidney Crosby, de nieuwe superster van het Noordamerikaanse ijshockey. Zijn opvolger wordt gekoesterd door Quebec, de 16-jarige Angelo Esposito.

De beste foto's van de ijshockeyrondreis
Marco Spelten kiest zijn selectie van de beste foto's die hij heeft gemaakt tijdens onze rondreis door de provincie Quebec.