11 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Canadagboek deel 4

Wanneer een regio zijn ijshockeyteam verliest, zijn de wonden diep en blijven de herinneringen lang hangen. De inwoners van Quebec City verloren halverwege de jaren negentig hun geliefde Nordiques aan Colorado. De effecten zijn nog steeds merkbaar.

Fotoreportage Trois Rivieres - Sorel

Als ijshockeytoerist loop je soms toevallig tegen prachtige dingen aan. Op donderdag stond de wedstrijd tussen de Mission de Sorel tegen Trois Rivieres op het programma. Een ontmoeting in de vechtliga NAHL, waarover we eerder in de week ook al schreven. In de stad blijkt echter in het lokale museum een tentoonstelling aan de gang over ijshockeylegende Maurice Richard.

In 1955 werd de topscorer van de Montreal Canadiens geschorst door de NHL vanwege een incident in een wedstrijd tegen de Boston Bruins. Het was de aanleiding voor de gewelddadige Richard Riots, waarbij Franstalig Canada massaal de straat op ging om te protesteren tegen de schorsing, maar vooral tegen het feit dat zij in eigen land tweederangsburgers waren. De rellen worden door historici wel gezien als het begin van de emancipatie van Franstalig Canada, die bijna eindigden in de afscheiding van Quebec van Canada.

In Trois Rivieres zitten we in het hart van Franstalig Canada. Het is maar iets meer dan een uur rijden van Montreal, maar de kennis van het Engels is al minimaal. De meeste toeschouwers zijn van goede wil, maar komen gewoon niet uit hun woorden in de voor hen vreemde taal.

Wat echter opvalt, is de totale afwezigheid van souveniers van de Montreal Canadiens in het stadion. Als de tussenstanden van de Canadiens worden voorgelezen, de club verliest van de Pitsburgh Penguins en Sidney Crosby, wordt gelachen en gejuicht. Dit is een omgeving waar vroeger veel fans van de Nordiques zaten. Het is ook het enige waar de fans van de beide ploegen het over eens zijn. Het is een goede zaak dat Montreal verliest.

Er was vroeger een bittere rivaliteit tussen de Montreal Canadiens en de Quebec Nordiques. Vaak de meest emotionele ontmoetingen van het seizoen voor de beide teams. Montreal had de meest succesvolle ploeg en won de meeste wedstrijden. Quebec won ook een Stanley Cup. Maar toen was de ploeg net verhuisd naar Colorado. De club is dan misschien weg, maar de rivaliteit bestaat nog steeds.

De ontmoeting tussen Sorel en Trois Rivieres is ook bijzonder emotioneel. In de eerste negen seconden wordt drie keer gevochten, waarna het echte ijshockey kan beginnen. Het is een derby, waarbij beide ploegen elkaar keihard te lijf gaan. Het heeft wat weg van de halve finale tussen Tilburg en Amsterdam in het bekerweekeinde van vorig jaar, maar dan een stuk agressiever. De scheidsrechter heeft enorme moeite om de ontmoeting in de hand te houden.

De spelers aan beide kanten hebben veel profervaring, maar spelen nu vaak voor hun thuisstad, tegen rivalen die ze nog kennen uit hun jeugd. Individueel is de liga van uitstekend niveau, de teams zouden in iedere Europese topcompetitie kunnen meedraaien. Tactisch schieten de ploegen echter door gebrek aan trainingsuren tekort, waardoor razendsnelle wedstrijden ontstaan met veel kansen aan beide kanten. Uiteindelijk wint Sorel met 4-2, dankzij drie goals in de slotperiode.

De eerste nederlaag voor Trois Revieres. De vierhonderd meegereisde fans kunnen tevreden terug naar huis, voor de elfhonderd toeschouwers van de thuisploeg blijft er weinig anders over dan troost aan de biertap. Een groot glas Molson Export kost maar vier dollar.

Tekst: Joep Meijsen
Fotografie: Marco Spelten