12 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Canadagboek deel 5

Soms tref je een wedstrijd die alles heeft. Mooie doelpunten, goede vechtpartijen, een spectaculair scoreverloop en een emotioneel publiek. En ex-Tilburg Trappers-verdediger Luc Paquin. De ontmoeting tussen St. Georges en Verdun was er eentje om van te smullen.

Fotoreportage St. Georges - Verdun

De LNAH draait voor een belangrijk deel om boksende spelers. Twee jaar geleden vertrouwde de scorer van een van de teams ons toe dat de vechtersbazen beter betaald werden dan de vaardige doelpuntenmakers. Dit is de afgelopen twee jaar echter veranderd. De liga begint zich steeds meer te ontwikkelen tot een pure ijshockeyliga. Met de nodige vechtpartijen. Dat wel.

Daarmee is echter iets vreemds aan de hand. Alleen de echte vechtersbazen nemen het tegen elkaar op. Zodra de puck valt, gooien ze hun stick aan de kant, trekken zich de helm van het hoofd en werpen de handschoenen weg om elkaar te lijf te gaan. Als echter twee niet vechters uit emotie met elkaar willen vechten, halen de linesmen hen direct uit elkaar. Vechten is voor de vechtersbazen.

De wedstrijd tussen CRS Express de St. Georges en Les Dragons de Verdun, gespeeld voor bijna tweeduizend toeschouwers in een prachtige ijshockeyhal, telde in totaal vijf vechtpartijen. Daarnaast ook nog eens acht doelpunten, overtime en penaltyshots. De thuisploeg uit St. Georges knokte knap terug van een 4-1 achterstand, maar moest uiteindelijk in de penaltyshots buigen.

Twee jaar geleden zagen we voor het eerst een wedstrijd in de LNAH, die toen nog de Quebec Semi Pro Hockey League heette. Het was een ontmoeting tussen St. Georges en Radio X de Quebec. In die ontmoeting scoorde ex-DEL-forward Philippe Audet een van de mooiste goals die ik ook zag. Na een rush door center ice, spinde hij letterlijk om de laatste verdediger heen en tilde de puck met de backhand in de bovenhoek.

Bij een nieuw bezoek aan Canada moest dan ook een wedstrijd van St. Georges worden opgenomen. Als pure toevalligheid had de bij Tilburg Trappers weggestuurde Luc Paquin eerder in de week onderdak gevonden bij Verdun, waardoor de wedstrijd extra interessant werd. Van de vermeende defensieve zwakheid van Paquin bleek in deze sterk bezette liga gisteren weinig en de verdediger scoorde met een droge schuiver vanaf de blauwe lijn bovendien de 1-1.

Paquin werd zeker geholpen door doelman Martin Bronchu. Na een loopbaan die hem onder meer langs de Washington Capitals, Vancouver Canucks, Cherepovets in Rusland, en de Pittsburgh Penguins voerde, keept hij nu bij Verdun. Met soms fenomenale reddingen hield hij zijn team overeind en door alledrie de penaltyshots te keren, bracht hij ze uiteindelijk ook de zege.

Wedstrijden als deze hebben in Nederland niet zoveel betekenis. Wie heeft er ooit gehoord van CRS Express de St. Georges en Les Dragons de Verdun. Een ontmoeting zoals deze maakt echter in zijn eentje het bezoek aan Canada al de moeite waard.

Tekst: Joep Meijsen
Fotografie: Marco Spelten