13 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Canadagboek deel 6

Het is alweer twaalf jaar geleden dat een team uit Canada de Stanley Cup wist te winnen. Door de sterkere Amerikaanse dollar beheersten ploegen uit de Verenigde Staten lange tijd de strijd om de hoogste prijs. Dit speelde een belangrijke rol in de stormachtige groei van het junior hockey in Canada.

Fotoreportage Remparts de Quebec - Voltigeurs de Drummondville

Geen beter voorbeeld hiervan dan Quebec City. Het Colisee was ooit de thuisbasis van de Nordiques. Ondanks veel uitverkochte stadions kon deze ploeg het financieel niet bolwerken en het team werd verkocht aan Colorado. De fans in eenzaamheid achterlatend. Pogingen om profijshockey op een lager niveau neer te zetten, zoals de Citadelles in de AHL, mislukten.

De fans wilden de NHL en verder niets. Of wellicht toch. De spelers die in de toekomst in de NHL komen te spelen. Gisteravond waren er bijna tienduizend toeschouwers aanwezig in het Colisee om de jongelingen van de Remparts de Quebec het op te zien nemen tegen de Voltigeurs de Drummondville in de Quebec Major Junior Hockey League.

De grootste ster van de Remparts staat echter niet op het ijs maar in de bank. Oud-doelman Patrick Roy, misschien wel de beste doelman allertijden. De man achter ons in het stadion is geboeid door de komst van enkele Nederlandse ijshockeyfans naar zijn stad. ÂSinds ik met pensioen ben, werk ik als vrijwilliger voor de Remparts. Ik rij de spelers naar school en naar de training en zo. Ik wil na de wedstrijd wel even kijken of Patrick Roy jullie wil ontmoeten?Â

Het zijn de kleine, toevallige ontmoetingen die een reis de moeite waard maken. Als echte Nederlanders blijven we sceptisch, maar wie weet. Na de wedstrijd sprint de man naar beneden, gevolgd door twee leden van ons gezelschap. Waaronder recreatie-goalie Ronald Diehle. Seconden later is het zover. Oog in oog met een ijshockeylegende, die zich vriendelijk afvraagt: ÂWordt er in Nederland ook ijshockey gespeeld?Â

Het gesprek duurt een minuut of vijf. Daarna moet Roy snel door naar de persconferentie, waar de kranten, televisiezenders en radiostations die de Remparts dagelijks volgen op de wijze woorden van de oud-doelman wachten. Hij hoeft niet al te bang te zijn voor kritische vragen, zijn ploeg won de wedstrijd eenvoudig met 5-1.

Tekst: Joep Meijsen
Fotografie: Marco Spelten