14 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Canadagboek deel 7

Sydney Crosby is de Next One. In het Canadese provincieplaatsje Rimouski draait alles nog steeds om dit fenomeen. In de juniorenliga in Canada staat het volgende supertalent echter alweer te wachten. De Next Next One. Zijn naam: Angelo Esposito, 16 jaar oud.

Fotoreportage L'Oceanic de Rimouski - les Remparts de Quebec

LĂ‚Oceanic de Rimouski zette vorig jaar alles op alles om met Crosby in de gelederen de hoogste prijs te winnen in het Canadese juniorenhockey, de Memorial Cup. Uiteindelijk werd in de finale echter verloren van de Ottawa 67s. Crosby is inmiddels in Pittsburgh en met hem hebben nog meer spelers afscheid genomen. Als gevolg hiervan staat Rimouski stijf onderaan in de liga.

Op zondagmiddag kwamen de Remparts de Quebec op bezoek. Ondanks de slechte resultaten zitten er toch nog bijna vijfduizend toeschouwers in het simpele, maar doeltreffende ijshockeystadion. In de souvenirwinkel nog volop shirts van Crosby, een dvd met hoogtepunten van het afgelopen seizoen en zelfs een cd met alleen maar fotoÂs. Op alle covers Sydney Crosby.

De wedstrijd tegen de Remparts gaat dik verloren. De formatie van Patrick Roy wint met liefst 8-0. In de opstelling van Quebec speelt de 16-jarige Angelo Esposito. Een tengere knaap van Italiaanse afkomst met zwarte krullen en al de nodige aanhang. Voor ons zit een groepje meisjes van een jaar of veertien. Eentje heeft een foto van Esposito in de hand en gilt iedere keer als hij vanaf de bank op het ijs springt.

De nog jonge center staat tussen twee ervaren wingers en staat al in de top vijf van de topscorerslijst van de liga. De lokale krant toont in een weinig subtiele tabel aan dat Esposito nu meer punten heeft dan Sidney Crosby op dezelfde leeftijd. Op het ijs is goed te zien waarom de lokale media zo enthousiast over hem zijn. Zijn passes zijn snel en accuraat, hij ziet sneller dan de andere spelers waar de openingen liggen en werkt hard.

Hij wordt door coach Patrick Roy echter nog stevig in bescherming genomen. Als de spelers van Rimouski door middel van vechtpartijen en harde overtredingen proberen het ritme van de Remparts te breken, houdt de oud-doelman zijn megatalent op de bank en stuurt een oudere center het ijs op.

De jongen krijgt ook niet de kans om alle aandacht te veel naar zijn hoofd te laten stijgen. Ondanks de gillende meiden op de tribune en de aandacht van veel supporters moet hij na de warming-up hoogstpersoonlijk alle oefenpucks in een emmer stoppen. In de wedstrijd tekent hij overigens maar voor twee assists, maar het is duidelijk een naam om in de gaten te houden. En als hij de NHL gehaald heeft, schuift de aandacht wel weer naar een volgend talent. Zeg maar de next next next one.

Tekst: Joep Meijsen
Fotografie: Marco Spelten