6 januari 200500:00

Door [email protected]

Canadese junioren top

Zeven jaar hebben de Canadese fans er op moeten wachten, maar hun team sleepte deze week eindelijk weer een gouden plak in de wacht op een WK voor junioren. Rusland kreeg in de finale met maar liefst 6-1 klop. Zes verschillende spelers scoorden voor Canada.

Ryan Getzlaf was met een goal en twee assists de grote man voor Canada. De speler uit de organisatie van de Mighty Ducks wordt gezien als een groot talent. Hij haalde afgelopen seizoen bijna het eerste team van de Ducks, maar startte toch bij het farmteam in de WHL. Daar tekende hij in 49 wedstrijden voor een totaal van 75 punten.

Het was Getzlaf die de Canadezen al na 51 seconden met een laag schot op een 1-0 voorsprong zette. 'En zo'n vroege goal is belangrijk', zegt Getzlaf op de website van het WK. 'Iedereen wordt er wat kalmer van.'

Zeven minuten later zorgde Danny Syvret voor de 2-0. Een mislukte pass eindigde via de pads van de Russische goalie in het net. Met nog 32 seconden op de klok in de eerste periode kwamen de Russen echter weer dichterbij. Op de gevreesde powerplay schoot Alexei Emelin de puck achter goalie Jeff Glass.

Maar de Canadezen hadden duidelijk geen trek in nog een zilveren medaille. Met vier onbeantwoorde doelpunten gooide het team van coach Brent Sutter de wedstrijd op slot. Jeff Carter, Patrice Bergeron, Anthony Stewart en Dion Phaneuf waren verantwoordelijk voor de doelpunten.

Top draftpick Alexander Ovechkin moest de wedstrijd met een schouderblessure verlaten. Tweede overall pick Evgeni Malkin probeerde tegengas te bieden, maar kwam niet voorbij de Canadese verdediging.

Voor het eerst in vier jaar lieten de Canadezen hun tegenstander niet terugkomen in de wedstrijd en hielden de derde periode de goal schoon. En de ontlading na het eindsignaal was groot.

Arm in arm stonden de junioren na de prijsuitreiking op de blauwe lijn de massaal afgereisde fans toe te zingen. Met hun uitvoering van 'O Canada' zullen ze geen muziekprijzen winnen, maar voor heel Canada klonk het prachtig.