18 september 200800:00

Door [email protected]

Canadezen ijshockeymoe

Het lijkt bijna onmogelijk, maar in Canada komt het de laatste tijd regelmatig voor: ijshockey burn-out. Door druk van zowel media als ouders stoppen meer en meer jonge spelers met ijshockey. Recentelijk meldde een 19-jarige top prospect zich zelfs af voor het trainingskamp van de Columbus Blue Jackets. Hij was ‘ijshockeymoe', volgens zijn agent.

Stefan Legein was een sterspeler in de sterke OHL. Legein werd verleden jaar als 37e gedraft in de NHL entry draft. Hij maakte deel uit van Team Canada dat goud behaalde op het wereldkampioenschap voor junioren afgelopen jaar. Voor zijn medespelers en coach kwam zijn besluit als een schok. ‘Ik ben erg verrast door zijn besluit en compleet geschokt', zegt zijn voormalige coach Brent Sutter.

Dit geval staat echter niet op zichzelf. Afgelopen seizoen stopte Calgary Flames talent Dan Ryder ook plotseling met ijshockey en gaf ook hij als reden op dat hij zich niet meer kon motiveren. Ryder probeert het dit jaar weer na bijna een jaar afwezig te zijn geweest.

Ook in een verder verleden kwam dit fenomeen al eens voor. De in Nederland bekende verdediger Robin Sadler was in 1975 als negende speler door Montreal gedraft. Al na één week trainingskamp leverde hij zijn contract in en gaf hij zijn bonus ter waarde van 250.000 dollar terug. Pas na een jaar recreatief ijshockey in zijn geboortestad Vancouver kon hij zich weer te motiveren voor professioneel ijshockey. Begin jaren tachtig speelde hij ondermeer nog voor de Feenstra Flyers, maar nooit meer in de NHL.

Volgens kenners wordt het probleem veroorzaakt door een aantal factoren. Vanuit de media wordt enorm druk op spelers gelegd om te presteren. IJshockey-icoon Don Cherry had eerder dit jaar bijvoorbeeld geen goed woord over voor ouders die in de zomer hun kinderen mee op vakantie nemen in plaats van op ijshockey-training te sturen. ‘Dat zijn egoïstische ratten waar je niet op kan rekenen'.

Bob Nicholson, president van Hockey Canada, wijt het feit dat meer en meer jonge spelers stoppen met ijshockey aan ‘ijshockey overkill'. Het helpt ook niet dat alle ijshockey-ouders denken dat hun zoon de nieuwe Sidney Crosby wordt. ‘Het is zorgwekkend dat spelers niet meer voetbal, honkbal of Lacrosse spelen in de zomer. Wij zijn nu aan het kijken naar manieren zodat spelers niet alle 12 maanden per jaar competitief ijshockey spelen', aldus Nicholson.

Tekenend voor de ontwikkelingen is het feit dat er in 2007 meer kinderen in Canada voetbal speelden dan ijshockey.