29 september 200800:00

Door [email protected]

Canadiens bestaan 100 jaar

De Habs zijn op 4 december 2009 precies honderd jaar oud. Om dit heugelijke feit te vieren hebben de Montreal Canadiens een hele serie initiatieven aangekondigd. Deze initiatieven zullen worden verspreid over twee jaargangen om de festiviteiten rond de jarige club nog meer glans te geven.

De Montreal Canadiens zijn Canada's meest succesvolle ijshockeyteam. Maar liefst 24 Stanley Cups veroverden ze, meer dan elk ander team in de NHL. Een totaal van 44 oud spelers is opgenomen in de Hockey Hall of Fame in Toronto. Legendarische spelers van ‘Le Bleu-Blanc-et-Rouge' zijn onder meer Maurice ‘The Rocket' Richard, Guy Lafleur en Jean Beliveau. Montreal is ook één van de ‘original six' teams, de eerste zes ijshockeyteams in de NHL. Sinds het vertrek van de Quebec Nordiques naar Denver (1995), zijn de Canadiens het laatst overgebleven NHL-team in de staat Quebec.

De serie van festiviteiten zal in oktober beginnen bij de eerste thuiswedstrijd van de Canadiens. Dan worden eerst de voormalige spelers en coaches van de Canadiens die opgenomen zijn in de Hall of Fame geëerd. Later in het seizoen zal ook het spelersnummer van de controversiële Patrick Roy worden opgehangen in de thuishaven van de Canadiens. Dit als symbool dat het nummer niet meer wordt uitgereikt aan andere spelers van Montreal.

Een ander initiatief is onder meer het dragen van zes officiële retro jerseys in officiële wedstrijden. Ook zal Montreal de organisatie op zich nemen van de jaarlijkse All-Star wedstrijd in januari en de NHL ‘entry draft' volgend jaar juni. Alles zal in het teken staan van het honderdjarige bestaan van de club.

Naast deze activiteitenvan de Canadiens zelf, zijn er ook initiatieven gepland vanuit onder meer de overheid en andere staatsorganen. Zo zal er gedurende 2009 in Canada een postzegel verschijnen van de Canadiens. Op 4 december 2009, exact honderd jaar na de oprichting van de Canadiens, zal een film over Montreal in première gaan. De rolprent genaamd ‘Pour toujours, les Canadiens!' zal tal van voormalige en huidige spelers van de Canadiens in de cast hebben.

Het meest exemplarisch voor het belang van de Canadiens voor het land Canada en de staat Quebec, is de uitgifte volgend jaar van 10 miljoen speciale Canadese dollars, Deze zullen geslagen worden met het symbool van de Canadiens, het roemruchte ‘CH' logo. Op deze manier krijgen de Canadiens hun eigen geld. ‘Het wordt zeker iets om te herinneren', aldus speler Alex Kovalev.

> Klik hier voor een filmpje over de geschiedenis van de Canadiens.