27 juni 200500:00

Door [email protected]

CAO leidt tot gepuzzel

Het samenstellen van een NHL-team wordt onder de nieuwe CAO een stuk lastiger. Met een verwachte salarycap van US$ 35 tot US$ 40 miljoen dollar hebben de GM's maar beperkte middelen om spelers aan zich te binden. Waar dit voor de Atlanta Thrashers nauwelijks een probleem is, zitten de Maple Leafs met de handen in het haar.

De Thrashers hebben op dit moment 12 spelers onder contract staan, voor een totale payroll voor iets onder de US$ 15 miljoen. Dat geeft hen dus voldoende ruimte om de prijzige onderhandelingen met restricted free agents Dany Heatley en Ilya Kovalchuk aan te gaan en de rest van het team rond te krijgen.

De Maple Leafs zitten echter in een heel andere situatie. Zij beschikken momenteel over maar acht spelers, die in totaal US$ 27 miljoen aan salaris opslurpen. Dure spelers als captain Mats Sundin (US$ 6,84 miljoen komend seizoen), forward Owen Nolan (US$ 5,6 miljoen) en goalie Ed Belfour (US$ 4,56 miljoen) beperken de mogelijkheden van GM John Fergusson behoorlijk, terwijl pas eenderde van het team gevuld is.

Een optie om meer geld vrij te maken is om een dure speler te verkopen. Maar in deze nieuwe markt is het de vraag of andere teams de hoge salarissen wel op zich willen nemen. Een andere mogelijkheid is om de contracten van deze spelers open te breken en tot een nieuwe overeenkomst te komen.

Voordat hier knopen over doorgehakt gaan worden zal de nieuwe CAO natuurlijk eerst helemaal rond moeten zijn. Pas

dan zijn alle randvoorwaarden definitief en kan met het echte werk worden begonnen. Maar in de voorbereiding op het seizoen 2005/06 wordt nu op hoog niveau al druk gepast en gemeten.