NHL luongo canucks

1 oktober 200800:00

Door [email protected]

Captain zonder 'C'

De Vancouver Canucks hebben een nieuwe captain aangewezen. Maar er is één probleem: hij mag de 'C' van captain niet dragen op zijn shirt. Regel 14-D in het NHL regelboek stelt namelijk dat spelercoaches óf goalies geen captain mogen zijn. GM Mike Gillis en coach Alain Vignault hebben desondanks stergoalie Roberto Luongo aangewezen als nieuwe captain.

Roberto Luongo gaat nu zijn derde jaar in van zijn vierjarige overeenkomst ter waarde van 27 miljoen dollar. Hij is de onbetwiste eerste doelman én ster van de Canucks. Luongo wordt, na het vertrek van Markus Naslund naar de Rangers, de 12e captain in de geschiedenis van de NHL franchise uit Vancouver. Eerdere captains van de Canucks zijn onder meer Mark Messier en Trevor Linden. ‘In onze opinie is dit het beste, Roberto is de juiste persoon om captain te zijn', zegt coach Alain Vignault. Bovendien zullen de Canucks er alles aan gelegen zijn om Luongo langer aan zich te binden.

Een unicum is het echter niet; er zijn in het verleden vaker NHL-goalies aangewezen als captain. Zes in totaal. Echter dit was vóórdat de desbetreffende regel werd opgenomen door de NHL. De laatste goalie die fungeerde als captain was 60 jaar geleden in het seizoen 1947-1948. Bill Durnam van de Montreal Canadiens had die eer. De desbetreffende regel werd toen aangenomen omdat goalie Durnam werd verweten té vaak uit zijn crease te schaatsen om met de officials te praten dat het spel ‘strategisch' vertraagd werd op bepaalde momenten. De NHL regel werd vanwege dit daarna ook de 'Durnam regel' genoemd.

Luongo zal dus de captain zijn van de Canucks maar de verschillende on-ice taken worden verdeeld over meerdere spelers. De Canucks hebben drie ‘alternate captains' aangewezen die de verschillende taken gaan oppakken: Willie Mitchell, Ryan Kesler en Matthias Ohlund. Mitchell is aangewezen om met officials te praten gedurende wedstrijden en Ohlund zal alle ceremoniele zaken waarnemen gedurende de wedstrijden. Ohlund is de speler die het langst speelt voor de Canucks in de huidige selectie. "Het is een grote eer en een enorme uitdaging', aldus Robert Luongo.