23 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Coaching crisis in DEL

Het gaat weer goed met het Duitse ijshockey. Dankzij het terugdringen van het aantal imports krijgen meer Duitse spelers een kans en is er veel talent beschikbaar. Dat geldt niet voor Duitse coaches. Slechts twee teams in de DEL hebben een coach die in Duitsland geboren is.

Amerikanen, Canadezen, Finnen, Slowaken, Tsjechen en Zweden bepalen al jarenlang het beeld in de Deutsche Eishockey Liga. Bestuurders in Duitsland geven het liefst vertrouwen aan een buitenlander als het gaat om de positie van hoofdcoach. Toen de Zweed Gunnar Leidborg afgelopen weekeinde ontslagen werd bij Hannover Scorpions, stond zijn opvolger Kevin Gaudet (foto), een Canadees, al snel klaar om het over te nemen.

Van de veertien clubs in de DEL hebben elf teams een in het buitenland geboren hoofdcoach. Kassel Huskies zoekt op dit moment de wereld af op zoek naar een nieuwe coach na het opstappen van de Canadees Mike McPharland. Alleen Keulen, met de ervaren Hans Zach en Mannheim, met oud-doelman Helmut de Raaf in de bank, hebben een coach die geboren is in Duitsland.

Wat dat betreft is de situatie totaal anders dan in Nederland. Amsterdam, Nijmegen en Tilburg beschikken over een Nederlandse coach. Den Haag en Geleen hebben hun vertrouwen gesteld in een in het buitenland geboren hoofdcoach die al jarenlang in Nederland woont. Alleen Heerenveen kiest voor een honderd procent buitenlandse coach.

Duitsland kampt echter met een tekort aan goede coaches. Dat bleek ook afgelopen zomer bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach als opvolger van Hans Zach. De Duitse IJshockeybond kwam uit bij de Amerikaan Greg Poss, die onlangs weinig succesvol debuteerde tijdens de Deutschland Cup, maar de tijd krijgt om met jonge spelers aan een nieuwe Duitse ploeg te werken.

Hij constateert dat er een tekort is aan goed opgeleide coaches. ÂCoaches met ambitie moeten bereid zijn om onderaan te beginnen. In de lagere ligaÂs leer je lessen voor het leven. Ik heb de indruk dat veel Duitse coaches meteen een plek in de DEL willen, zonder dat ze over de juiste basis beschikkenÂ, zegt hij.

Poss ziet wel talent bovenkomen. Hij wijst daarbij op de oud-internationals Dieter Hegen en Berhard Englbrecht die in de tweede divisie goed werk verrichten bij Duisburg en Landshut. Ă‚Dat zijn coaches die in de toekomst een plek in de DEL kunnen krijgen.Ă‚

Vooralsnog doen de twee Duitse coaches op het hoogste niveau het niet slecht. Hans Zach staat met zijn ÂHaaien fraai bovenaan in de Duitse competitie, terwijl De Raaf met zijn ÂAdelaren de beste ploeg is in uitwedstrijden en de vijfde plaats bezet in de DEL.