23 oktober 200400:00

Door Joep Meijsen

Comeback Eaters vergeefs

Eaters Geleen knokte terug van een 4-0 achterstand tot een stand van 5-5, maar kreeg voor 750 toeschouwers in Thialf acht minuten voor tijd alsnog de winnende treffer tegen van Tyler Palmiscno. Voor de aanvaller was het zijn derde van de avond.

Bjorn Steijlen kreeg de start voor Geleen, terwijl Heerenveen Martijn Machielse in de opstelling had staan door de afwezigheid van Van der Holst en Nijland, hoewel Van der Holst wel op de sheet stond als de backup. Bij Heerenveen ook een nieuwkomer in de opstelling. Zoals IJshockey.com afgelopen donderdag al berichtte maakt Alexander Schaafsma een tijdelijke overstap naar Heerenveen omdat het grootste deel van zijn Amsterdamse teamgenoten met Oranje op stap is. Voor de geboren Groninger was het zijn eerste wedstrijd in het shirt van de Flyers sinds het seizoen 1997/98. Doelman Yordan van Hoegee, die ook de overstap zou maken, stond nog niet in de opstelling.

Schaafsma leverde in ieder geval een belangrijke bijdrage aan de Friese zege met assists op de eerste twee goals van Heerenveen. Eaters kwam, zoals wel vaker dit seizoen, moeizaam uit de startblokken en keek dankzij goals van Hans Kroon, James Easter en Tyler Palmiscno (2) binnen iets meer dan een kwartier aan tegen een 4-0 achterstand. De in matige getale opgekomen toeschouwers leken zich op te kunnen gaan maken voor een slachting. De ploeg van Andy Tenbult heeft echter ook dit seizoen al bewezen terug te kunnen vechten in wedstrijden, al heeft dat vooralsnog geen punten opgeleverd.

Nu kwam de ploeg via een powerplay-goal van Kyle Schutte, gevolgd door een treffer van Lambert Keulen 24 seconden later nog in de eerste periode terug tot 4-2. Toen Chad Euverman er met zijn tweede goal van het seizoen na een paar minuten spelen in de tweede periode 4-3 van maakte leek het weer spannend te worden. Direct vanaf de face-off leverden Paul Kroon en Bert van de Braak, ondanks zijn selectie voor Finland toch aanwezig, de puck af bij James Easter die zijn tweede van de avond en zijn derde van het seizoen scoorde. Daarmee was het scoringsfeest in de openingsfase van de tweede periode nog niet voorbij. Een halve minuut na de treffer werd een Eater naar de strafbank gestuurd en kon Bradley Smulders shorthanded zijn vierde van het seizoen scoren.

De fans moesten daarna even geduld hebben voor de volgende goal. In de openingsminuut van de derde periode was het de piepjonge Niels van Sloun die de comeback van Geleen completeerde met zijn tweede goal van het seizoen. Daarmee mocht Eaters Ă©cht hoop gaan koesteren op de eerste punten van de huidige ijshockeyjaargang. Tyler Palmiscno, die tot nu toe in zijn eerste jaar in Nederland bewijst over een neusje voor doelpunten te beschikken, scoorde acht minuten voor tijd zijn derde van de avond, zijn zesde van het seizoen en de winnende goal in de wedstrijd.

Geleen zet het seizoen zondagavond voort met een thuiswedstrijd tegen Nijmegen, terwijl Heerenveen zondagavond op bezoek moet in Tilburg.