Flyers matheson close2 away 1314

2 maart 201400:55

Comeback plaatst Flyers in zetel

Lange tijd leek Den Haag de serie tegen Heerenveen in evenwicht te brengen met een verdiende overwinning in Thialf. In een knotsgekke derde periode zette Flyers echter de wedstrijd volledig op zijn kop en heeft nu duidelijk het initiatief in de serie te pakken.

Met nog iets minder dan achttien minuten te spelen stond Flyers in eigen huis met 3-6 achter en die stand was op dat moment zeker niet onterecht. Den Haag combineerde makkelijker vanuit het eigen verdedigingsvak en scoorde nog makkelijker. Flyers klungelde vooral in de tweede periode, waarin Den Haag uitliep naar een 2-5 voorsprong, opzichtig en daarmee leek Hijs op weg naar de tweede zege in twee weken in Thialf.

Eerder in de derde periode was Flyers al een keer op 3-5 gekomen, maar die treffer van Sander Dijkstra werd vrijwel direct beantwoord door Raphael Joly, die na een slimme pass via de boarding van Jordy van Oorschot solo op de ingewisselde Sjoerd Idzenga af mocht gaan en de doelman soepel omspeelde. Direct na de 4-6 van Joey Oosterveld herhaalde die situatie zich. Deze keer was het Stace van Bentem die alleen op Idzenga afstoomde, maar diens schot richting de bovenhoek eindigde in de handschoen van de Friese goalie. Een uiteindelijk voor de wedstrijd cruciale redding.

In het restant van de periode trof Heerenveen nog vijf keer doel, waardoor de zege onverwacht toch bij de thuisclub terechtkwam. Tijd om bij te komen is er nauwelijks voor Hijs, want zondagavond staat de volgende wedstrijd alweer op het programma in deze best-of-seven. Deze wordt in De Uithof gespeeld en voor Hijs lijkt winst bijna noodzakelijk, want een 3-0 achterstand in de serie is een stevige hindernis.

Den Haag kende zaterdagavond in Thialf de best mogelijke start van de wedstrijd. Het eerste de beste schot was raak. Ronald Wurm legde de puck terug op Alan van Bentem, die prima raakschoot. Lang duurde de vreugde over die voorsprong echter niet. Les Reaney zat op de strafbank wegens tripping en Tony Demelinne schoot vanaf de zijkant in de korte hoek raak.

De start van Den Haag in de tweede periode was nog beter dan die in de eerste doorgang. Toen had Den Haag 52 seconden nodig om te scoren, deze keer slechts zeven. Vanaf de faceoff meteen een prima schaatsactie en Collins rondde zelf af. Brock Matheson maakte op de powerplay nog gelijk, maar de rest van de periode was voor Den Haag, dusdanig dat Chris Eimers zijn doelman Martijn Oosterwijk naar de kant haalde en het publiek in Thialf, volgens de sheet bijna 2200, de thuisploeg met boegeroep naar de kleedkamer begeleidde.

De Haagse supporters konden echter op dat moment niet anders dan tevreden zijn. Met een schot in de verre hoek bracht Jan-Jaap Natte zin ploeg na 27 minuten op een 2-3 voorsprong. Klungelig puckverlies leidde na 33 minuten de 2-4 van Alan van Bentem en de goaliewissel in. Vervolgens schoot Ronald Wurm met een prima schot in een shorthanded situatie zijn ploeg naar 2-5.

Na de eerder genoemde cruciale save van Idzenga op Stace van Bentem leek de wedstrijd definitief te kantelen. Den Haag had nog wel een marge van twee goals, maar stond steeds meer met zijn rug tegen de muur. Steeds weer stond er een kluwen van spelers voor de neus van Tomas Pek en won Heerenveen cruciale duels langs de boarding of in de strijd om de rebounds.

Andrew Krelove was het uiteindelijk die vor de 5-6 zorgde. Op dat moment veranderde ook de stemming in het stadion. Het publiek ging achter de eigen ploeg staan en werd beloond met de gelijkmaker van Kevin Bruijsten en ruim een minuut later met de uiteindelijke winnende goal van Brock Matheson. Den Haag probeerde het daarna nog wel, maar uiteindelijk was het Sander Dijkstra die een rollende puck vanuit het eigen verdedigingsvak in het lege doel wist te werken en daarmee de wedstrijd definitief op slot gooide.