17 november 200500:00

Door Joep Meijsen

Comeback Steve Kruize

De Nederlands-Canadese aanvaller Steve Kruize maakt een comeback in de Nederlandse competitie. De forward speelt de rest van het seizoen voor Eaters Geleen. De formatie uit het zuiden van het land neemt tegelijkertijd afscheid van Kyle Schutte.

Dat heeft Eaters Geleen bekendgemaakt. Kruize speelde zijn laatste wedstrijd in Nederland zes seizoenen geleden voor Amsterdam. Daarna haakte hij geblesseerd af. Voor zover bekend heeft Kruize sindsdien niet meer competitief gespeeld. Wel is er verschillende keren met hem gesproken over een comeback.

Kruize maakte zijn Nederlandse debuut op 20-jarige leeftijd in Nijmegen in het seizoen 1993/94. Na het faillissement van Nijmegen stapte hij over naar Tilburg, waar hij in totaal 2,5 seizoen speelde. Hij speelde ook nog voor Augsburg in de hoogste Duitse liga en nog een seizoen in Nijmegen. Hij leek zijn Nederlandse periode te hebben afgesloten bij Amsterdam, waarvoor hij in twee seizoenen slechts sporadisch in actie kwam.

De comeback van Kruize is op zijn minst verrassend te noemen. Zijn mogelijke terugkeer was de afgelopen jaren een beetje een 'running gag' in het Nederlandse ijshockey. Als hij echter op zijn oude niveau kan terugkeren is het een aanwinst voor alle clubs in Nederland. Kruize maakte in het verleden vooral indruk door de combinatie van veel fysieke kracht, een goede techniek en scorend vermogen. In 158 wedstrijden kwam hij in Nederland in totaal tot 108 doelpunten, 129 assists en 490 strafminuten.

In september 2003 werd de komst van Kruize naar Heerenveen Flyers aangekondigd. Volgens toenmalig coach Dave Hyrsky was Kruize bereid zijn zaak in Canada te verkopen. De speler kwam echter uiteindelijk niet naar Friesland. Eerder waren er verschillende gesprekken tussen Nijmegen en Kruize over een terugkeer van de aanvaller. Kruize is nu echter op Schiphol verwelkomd door zijn voormalige en nieuwe teamgenoten Marc Visschers en Ray Gallagher. Als het verantwoord is, maakt hij mogelijk al zijn debuut op vrijdag tegen Amsterdam.

Geleen neemt tegelijkertijd afscheid van publiekslieveling Kyle Schutte. De Nederlands-Canadees kreeg van Eaters verlof om afgelopen week thuis in Canada wat zaken te regelen, maar keerde niet op het afgesproken tijdstip terug. Schutte was vorig seizoen de penaltykoning in de Nederlandse competitie met 174 strafminuten. Hij tekende bovendien nog voor 14 goals en 22 assists.

Met zijn uitbundige speelwijze verwierf Schutte zich veel populariteit bij het publiek in Geleen. Dit seizoen hield hij zich vooral met het aantal vechtpartijen in en tekende voor zes goals en zes assists in twaalf wedstrijden. Daarmee is hij de nummer vijf op de topscorerslijst voor Eaters. ' Afspraak is afspraak. Wij hebben hem ruim de tijd gegeven om zijn zaakjes te regelen. Het is hier geen Holiday On Ice. Die tijd is voorbij', liet tijdelijk teammanager en voorzitter EugĂšne van Sloun weten. Geleen gaat op zoek naar een opvolger voor Schutte.

Daarmee is het een zeer bewogen week in de Limburgse ijshockeywereld. Eerder deze week werd doelman Patak ingeruild voor Kyle Stanton en stapte teammanager Maurice Nelissen op vanwege het technische beleid van Van Sloun en Andy Tenbult. Van Sloun vervangt voorlopig zelf Nelissen.