4 november 201610:54

Door Joep Meijsen

Coming out voor oud-Den Haag-goalie

Brock McGillis was in 2005-06 doelman in Den Haag

Oud-ijshockey-doelman Brock McGillis is in Noord-Amerika in het nieuws omdat hij zijn verhaal vertelt in de media over hoe moeilijk het is om als homo in de ijshockeywereld te functioneren. McGillis speelde tien jaar geleden voor Den Haag.

McGillis schrijft zijn eigen verhaal op de website van Yahoo in Canada. 'Jarenlang heb ik een leven vol leugens geleid. Opgegroeid in de ijshockeycultuur, jeugd, de Ontario Hockey League en als semiprof in Europa heb ik altijd het gevoel gehad dat ik niet geaccepteerd zou worden', zo begint hij zijn verhaal.

Hij beschrijft een ijshockeywereld waarin verschillende woorden voor homo voortdurend worden gebruikt in kleedkamers om andere spelers te kleineren in een wereld die als keihard en mannelijk wordt gezien. Zelf wist hij al op jonge leeftijd dat hij homo was, maar in de ijshockeywereld verborg hij zijn geaardheid. Daarbij ging hij zelfs zo ver dat hij altijd de mooiste vriendin moest hebben, zeker toen hij in de Ontario Hockey League speelde.

Een belangrijke wijziging in zijn leven gebeurde tijdens zijn periode in Den Haag. 'De beslissing voor mijn coming out gebeurde toen ik 22 was en in Europa speelde. Op een avond zat ik op een website voor homodates en zag daar een aantal mannen die getrouwd waren met vrouwen en er een dubbel leven op nahielden. Wilde ik ook zo leven?'

Terug in Toronto begon hij voor het eerst te daten met mannen, in de veilige gedachte dat hij het daar anoniem kon doen. Zelfs toen hij een serieuze relatie kreeg, bleef hij zich verbergen. Bij vrienden van zijn vriend gebruikte hij een valse naam en die vriend kreeg de famiie van McGillis nooit te zien. De goalie had op dat moment nog altijd plannen om verder te gaan in het ijshockey en was bang dat zijn status als homo hem zou hinderen.

Dit leidde tot complicaties toen hij bij Concordia University ging spelen....

Lees de rest van het verhaal bij Yahoo Sports >>>

E
xtra:

Een verhaal op Outsports over McGillis >>>

Delen