23 oktober 200500:00

Controversie in Friesland

De wedstrijd tussen Heerenveen Flyers en Eaters Geleen is gisteravond tien minuten voor tijd gestaakt omdat de Limburgers het ijs verlieten. Op dat moment stond Heerenveen met 7-1 voor.

IJshockey.com was zelf niet aanwezig bij de ontmoeting in Thialf, die al ruimschoots voor de controversiële staking beslist was. Dankzij twee treffers van Anon Butochnov en goals van Matt Korthuis, Tyler Palmiscno, Paul Kroon en James Easter stond Flyers na iets meer dan de helft van de wedstrijd met 6-0 voor.

Andy Tenbult had op dat moment al zijn eerste doelman Stefan Patak ingeruild voor Christian van Sloun. Qua strafminuten stond het ten tijde van de zesde Friese treffer zes om zes voor beide ploegen. Een kwartier later, het moment dat Geleen volgens getuigen weigerde verder te spelen was het 113 om 20 in het voordeel van Geleen.

Het begon met Kyle Schutte die openlijk solliciteerde naar een Game Miscounduct en deze ook ontving. Datzelfde gold voor ex-Heerenveen-speler Jamie Visser. Op 50.40 liep het uiteindelijk definitief uit de hand toen scheidsrechter De Brabander een match penalty oplegde, een misconduct en twee twee minuten straffen oplegde tegen Geleen.

Dat betekende het einde van de ontmoeting voor de negenhonderd aanwezige toeschouwers. In de derde periode kwamen Kevin Bruijsten en Gary Zinck overigens nog tot scoren. Wat er ook precies in Thialf gebeurt is, en dat zal de komende dagen wel duidelijker worden, het laatste dat het Nederlandse ijshockey kan gebruiken, is nog meer controverse. Het is niet gezond voor de sport.