27 maart 200700:00

Door Joep Meijsen

Controversieel einde België

Whitecaps Turnhout heeft na de beker afgelopen weekeinde ook beslag gelegd op de Belgische titel. De strijd om het kampioenschap van België eindigde echter in een farce nadat Leuven in de vierde wedstrijd van de finaleserie van het ijs stapte uit onvrede over de arbitrage.

Op dat moment stond Turnhout met 3-0 voor in de best-of-seven serie en leidde kort voor het einde van de eerste periode met 2-0 in de wedstrijd. Toen Leuven na enkele minuten niet terugkeerde op het ijs, staakte de scheidsrechter de wedstrijd en kwam het kampioenschap bij Turnhout terecht.

De lezingen over de gebeurtenissen tijdens de vierde wedstrijd verschillen. Volgens de website van Leuven dirigeerde coach Jos Lejeune (ex-Geleen) zijn ploeg van het ijs om de gemoederen te kalmeren nadat zijn ploeg tegen verschillende straffen was opgelopen waarmee het team het pertinent oneens was. Toen de ploeg terugkwam naar het ijs, had de scheidsrechter de wedstrijd echter al gestaakt.

Dusan Charvat en Stanislav Vernikov scoorden de goals. Volgens de website van Turnhout verliet Jesse Raekelboom de strafbank na de tweede treffer om ruzie te zoeken met de vierende White Caps-spelers. Dit leidde tot een aantal straffen en uiteindelijk het vertrek van het Leuvense team. Bemiddelingen zouden tot niets hebben geleid, waardoor de scheidsrechters geen andere keuze hadden dan het staken van de wedstrijd.

Daarmee eindigt een rommelig seizoen in België in een farce. De samenstelling van de eerste liga was tot diep in de zomer onzeker, waarbij uiteindelijk werd gekozen voor een competitie die met veel minder imports werd gespeeld dan de laatste jaren gebruikelijk was in België. Ook de Coupe der Lage Landen samen met Nederland werd niet langer gespeeld.