2 september 201210:38

Door Joep Meijsen

Coventry knokt voor Mike Danton

Mike Danton is één van de meest besproken ijshockeyers van de afgelopen tien jaar. Deze week werd een nieuw hoofdstuk in zijn leven geschreven toen hem de toegang tot de UK werd geweigerd. Coventry Blaze en zijn fans vechten terug.

Mike Danton was een relatief anonieme speler van de St. Louis Blues toen hij in 2004 werd opgepakt vanwege een poging om een huurmoordenaar in te huren om zijn manager David Frost om te leggen. Dit leidt tot een serie documentaires over de relatie tussen Frost een groep spelers die hij om zich heen heeft verzameld

De zaak krijgt enorm veel publiciteit en Danton wordt veroordeeld tot een celstraf van 7,5 jaar. In 2009 wordt hij uitgeleverd aan zijn geboorteland Canada, waar hij voorwaardelijk vrij komt. Intussen stelt Danton zelf in een aantal interviews dat niet zijn agent, maar zijn vader het eigenlijke doelwit was van de aanslag. Danton, geboren onder de naam Jefferson, heeft al jaren alle contacten met zijn familie verbroken. Volgens de familie onder invloed van Frost.

In de twee jaar na zijn vrijlating studeert Danton aan Saint Mary’s University in Canada, waar hij ook zijn ijshockeyloopbaan hervat. Na twee jaar wordt hij ook weer prof. Eerst in Zweden, daarna op het hoogste niveau in Oostenrijk. Voor dit jaar werd hij gepresenteerd als één van de belangrijkste aanwinsten voor de Coventry Blaze, dat uitkomt op het hoogste niveau in de UK.

Hij zou zelfs de ‘A’ op zijn shirt krijgen komend seizoen. De douane in het Verenigd Koninkrijk gooide echter recent roet in het eten door zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning af te wijzen vanwege de celstraf. Het argument is dat hij nog niet voldoende is gerehabiliteerd. De club steunt hem in zijn beroep tegen de beslissing, maar de fans komen ook in actie.

Pete McCue, seizoenkaarthouder, heeft een online petitie opgezet, die al door honderden mensen is ondertekend. ‘Het gaat niet alleen om fans van de Blaze, maar fans van teams uit de hele liga. Het is ongelooflijk’, zegt hij in de Coventry Telegraph. ‘Het is zijn leven. Maar het gaat niet om waarom hij naar de gevangenis moest, maar om wat hij sindsdien gedaan heeft.’

Volgens McCue is dat ruim voldoende. ‘Hij heeft zijn leven veranderd. Is vrijgekomen, is naar de universiteit gegaan, waar hij het uitstekend heeft gedaan. Hij heeft nu ook een eigen familie en heeft al elders in Europa gespeeld. Hij loopt ook niet weg voor wat hij gedaan heeft. Hij praat met jongeren over wat hij heeft meegemaakt. Zijn verhaal is ongelooflijk’, aldus McCue.

www.ipetitions.com/petition/support-for-mike-danton/signatures