Nhl olympics generic 2010

28 februari 201000:00

Door [email protected]

Crosby verlost Canada in OT

Hij draaide geen denderend toernooi en zelfs geen goede finale, maar toch werd Sidney Crosby de held van Canada. De superster schoot zondag in overtime zijn land langs Amerika en naar Olympisch goud.

Canada leek in reguliere speeltijd met een krappe 2-1 voorsprong op weg naar goud, tot Zach Parise Amerika 24 seconden voor tijd alsnog op gelijke hoogte bracht. In een bloedstollende overtime creëerde Canada de betere kansen en was het de 'The Next One' die met een bekeken schot Ryan Miller door de benen klopte.

Met de druk van een natie op zich had Canada het niet makkelijk. Na een dramatisch Olympisch toernooi in Turijn in 2006 werd goud geëist in eigen land.

De finale tussen Canada en buurland Amerika was een lekkere wedstrijd om naar te kijken, alhoewel het geen doelpunten regende. De twee Canadese (!) referees lieten het spel goed doorlopen en deelden maar acht strafminuten uit.

Team USA kreeg al vroeg in de wedstrijd een mooie kans om de score te openen. Roberto Luongo dacht de puck klem te hebben, maar de zwarte schijf bleef achter zijn padden op de doellijn liggen.

Even later was het aan de andere kant Jonathan Toews die de score opende. De 21-jarige Canadees reageerde alert op een losliggende puck na een rebound en schoot Canada op voorsprong. Daarmee werd de Amerikaanse goalie Ryan Miller voor het eerst in ruim 120 minuten aan speeltijd geklopt. Het was ook de eerste keer in het toernooi dat Amerika op achterstand kwam.

In de tweede periode verdubbelde Corey Perry de Canadese voorsprong. De aanvaller mocht ongehinderd van dichtbij uithalen, toen de puck wat gelukkig op zijn stick terechtkwam.

Een deflectie van Ryan Kesler bracht de Amerikanen vijf minuten later echter terug in de wedstrijd. De daarop volgende aanval had de gelijkmaker kunnen brengen, maar Luongo kon dat voorkomen.

Canada kreeg in de bijna anderhalve periode daarna voldoende kansen, maar kon Amerika niet van zich afschudden. Sidney Crosby mocht één-op-één op Ryan Miller afschaatsen, maar kreeg de puck niet voldoende onder controle voor een genadeslag. Mede daardoor kon Amerika nog overtime afdwingen.

In die overtime waren de betere kansen voor Canada. Shea Weber mocht vrij uithalen, maar werd gestopt. Kort daarna kreeg Patrick Marleau nog een dot van een kans. Uiteindelijk kreeg Crosby de puck van de boarding aangespeeld en schoot vanuit een lastige hoek door de five-hole van Miller.

Het is de tweede zilveren plak voor Team USA dit decenium. In 2002 stond de ploeg in Salt Lake City ook tegenover Canada in de Olympische finale, maar toen werd met 5-2 verloren.

In Canada kan het feest losbarsten. Die &eeacute;ne gouden medaille die persé gehaald moest worden is binnen.