10 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Cruciale confrontaties op komst

Het tweede speelweekeinde van de bekercompetitie staat op het punt te beginnen. Verschillende cruciale wedstrijden staan op de kalender. IJshockey.com kijkt vooruit naar het weekeinde dat komt.

Op vrijdagavond staan twee wedstrijden op het programma. Nijmegenontmoet Eindhoven, terwijl Groningen op bezoek mag bij Tilburg Trappers. Bij Eindhoven Kemphanen spelen twee spelers met een Nijmeegs verleden. Aanvaller Erik Hoogvliets en verdediger Nick Verbruggen speelden vorig seizoen nog voor Devils. In het team van Nijmegen speelt Dave van Mol mee, die in Eindhoven zijn eerste stapjes op het ijshockeyijs zette.

Beide teams kwamen elkaar twee weken geleden in een oefenwedstrijdtegen. Toen won Nijmegen weliswaar met 7-5, maar dit gebeurde pas na een goalie-wissel en een 4-0 achterstand. Nijmegen heeft overigens een Duitse doelman op proef met enige ervaring in de DEL. Het gaat om Boris Ackers, die vorig jaar onder meer voor Frankfurt speelde.

Groningen en Tilburg kwamen elkaar ook in de oefencampagne al een keer tegen. Trappers won op de eigen open dag met 7-2. Daryl Bat en Taggart Desmet scoorden toen ieder twee keer. Trappers won afgelopen weekeinde beide wedstrijden, maar alleen de zege op Nijmegen telt mee in de stand. Trappers nam dankzij twee treffers van Don Nichols in de derde periode afstand van de Devils.

Voor zaterdag staan drie ontmoetingen op het ijshockeyprogramma. Om zes uur ontvangt de verrassende koploper Amsterdam het team uit Nijmegen. Ook deze twee ploegen kwamen elkaar tegen in de oefencampagne. Toen won Devils de wedstrijd met 5-2. Amsterdam maakte in het eerste weekeinde indruk met zeges op Geleen en Utrecht.

Heerenveen kreeg afgelopen weekeinde in de match om de Ron
Bertelingschaal fors klop van Tilburg Trappers, maar herstelde zich de volgende dag knap met een overwinning in Eindhoven. Chris Eimers en zijn mannen zijn derhalve nog ongeslagen in de bekercompetitie. En gedurende de week is er bovendien nog versterking bijgekomen. Om half acht op zaterdag ontvangt de ploeg Geleen, dat twee nederlagen op zijn naam heeft en dus op zoek is naar eerherstel.

Utrecht begon met een dikke nederlaag tegen Amsterdam en kon het zaterdagavond om half negen in eigen huis eenvoudiger treffen dan met Tilburg Trappers als tegenstander. De laatste keer dat beide clubs elkaar troffen was eind jaren negentig in de play-offs. Die wedstrijd, met de striptease van Kevin Doherty, werd toen gestaakt, wat tevens het einde was van het eredivisie-ijshockey in Utrecht.

Op zondag drie wedstrijden, waaronder Eindhoven - Amsterdam en Groningen - Utrecht, wedstrijden die iets meer kunnen zeggen over de nieuwkomers in de eredivisie. Den Haag speelt om zeven uur in Geleen. De ploeg van Brian de Bruyn kampt met langdurige blessures voor John Hecimovic en Marcel Bruinsma. Het is derhalve de vraag met welke ploeg de Hagenezen het ijs zullen betreden. Een goede kans voor Geleen om zich te herstellen van de thuisblamage van vorige week tegen Groningen.

Kaarten voor veel van de wedstrijden zijn te koop in de online ticketshop van IJshockey.com. Dat scheelt weer in de rij staan bij de
kassa.