Nijb vreeman close 1112

29 maart 201213:50

Door Joep Meijsen

CTO-spelers schuiven door naar Kemphanen

Eindhoven Kemphanen krijgt komend seizoen versterking van een aantal spelers die deel uitmaken van het opleidingsinstituut CTO dat ook in Eindhoven gevestigd was. Afgelopen seizoen speelden er al soms CTO-spelers mee in de eredivisie.

Veel van de spelers kwamen afgelopen jaar in de eerste divisie al uit voor Eindhoven High Techs, dat onder dezelfde stichting speelt als Kemphanen. ‘Eindhoven Kemphanen zal in het nieuwe ijshockeyseizoen een kern hebben van Nederlandse spelers, aangevuld met een beperkt aantal imports. Deze imports zullen door hun coachende rol de Nederlandse talenten zowel technisch als tactisch beter maken', stelt de ijshockeybond in een persbericht over de ontwikkeling.

Bij het CTO spelen ijshockeyers die afkomstig zijn uit heel Nederland. Bij het ontstaan van het instituut enkele jaren geleden was de vrees bij sommige andere clubs al dat het in de praktijk een opleidingsinstituut voor Kemphanen zou worden. Vooral in combinatie met de invoering van het puntensysteem, waarbij het voor clubs van vitaal belang is talenten uit eigen opleiding in de eredivisie op te stellen, zorgde dit afgelopen seizoen al voor spanningen op bestuurlijk niveau.

Volgens de NIJB en de organisatie achter het CTO is het echter een logisch gevolg van de ontwikkelingen, waarbij High Techs dit seizoen al doordrong tot de finale van de eerste divisie. ‘Met een meer prestatief karakter dan de Eindhoven High Techs, maar waarbij de ontwikkeling van de Nederlandse ijshockeyspeler en daarmee het Nederlands ijshockey centraal staat. Ook wordt er plaats gemaakt om de doorstroom van onderaf verder mogelijk te maken binnen de Eindhoven High Techs. CTO-spelers moeten vanuit hun status tot de leeftijd van 22 jaar in Eindhoven spelen en kunnen later spelbepalende spelers worden bij diverse clubs in zowel binnen- als buitenland.'

De NIJB ziet dit dan ook als een volgende stap in een visie waarin centrale talentontwikkeling centraal staat. De NIJB en het CTO-Eindhoven worden vanaf komend seizoen voor een belangrijk deel bepalend voor het technische beleid van de Stichting Top IJshockey Eindhoven, waar Kemphanen en High Techs onder vallen.