16 februari 200500:00

Door Joep Meijsen

D-day voor NHL

Vandaag zal de beslissing vallen; wel of geen NHL-seizoen 2004-2005. De NHLPA en de NHL hebben elkaar wat voorstellen gedaan, en de vraag is of de partijen elkaar vandaag zullen vinden. Zo niet, dan zal begin van de avond het doek vallen voor dit NHL-seizoen.

De onderhandelingen tussen beide partijen sleepten zich gisteren via een briefwisseling voort. In eerste instantie accepteerde de NHLPA, de spelersvakbond, uiteindelijk toch een salarisplafond. Het voorstel was 52 miljoen dollar, maar dat lag nog altijd 12 miljoen dollar af van de eis van de NHL. Intussen zijn beide partijen elkaar iets dichter genaderd. De vakbond wil niet lager gaan dan 49,5 miljoen dollar, terwijl de NHL niet hoger wil gaan dan een bedrag van 42,5 miljoen dollar. De NHL echter noemt dit bedrag "non negotiable" met als gevolg dat beide partijen alsnog op de onderhandelingen lijken te stranden.

Echter, veel ploegen dringen bij Bettman aan op het bereiken van een akkoord. Ploegen als de Maple Leafs, Red Wings, Avalanche, Rangers en Flyers willen het seizoen nog graag redden.

NHL commissoner Gary Bettman heeft voor vanavond 7 uur Nederlandse tijd een persconferentie in New York belegd. De verwachting is dat hij dan zal aangeven dat het seizoen geen doorgang meer zal vinden. Dan zal er voor het eerst sinds 1919 niet om de Stanley Cup worden gespeeld.

Mochten de NHL en de NHLPA elkaar alsnog vinden in de uren voorafgaand aan de persconferentie, dan zal Bettman aankondigen dat het NHL-seizoen begin maart zal starten. Daaraan voorafgaand zal een week trainingskamp worden gepland, en welgeteld een pre-season game. Het seizoen zal 28 wedstrijden duren waarbij alleen teams binnen de eigen conference worden ontmoet, en waarbij de tegenstanders uit de eigen division tweemaal de degens zullen kruisen. Hierna volgen reguliere playoffs.

Overigens zijn de meningen verdeeld over het feit dat de NHLPA alsnog accoord is met een salarisplafond. Brian Smilinski, center van de Ottawa Senators: "ik ben eigenlijk wel boos dat we alsnog een salarisplafond accepteren. Maar ik spreek niet namens de rest. Wel weet ik dat veel jongens teleurgesteld zullen zijn. Niettemin hoop ik dat er nu een akkoord komt. Dan kunnen we beginnen met wat we het liefst doen: hockey spelen."