OKT Ned Lit4 Joly

11 november 201212:01

Door Joep Meijsen

Dag van de waarheid voor Oranje

Het Nederlands team heeft vandaag een unieke kans om zich te plaatsen voor de eindronde van de Olympische Kwalificatie. Het sterke gastland Hongarije is in Boedapest het obstakel dat moet worden overwonnen.

De Hongaren walsten zaterdagavond in een lekker volle Laszlo Papp Arena met liefst 13-0 over Kroatië heen en is Nederland daardoor in doelsaldo gepasseerd. Dat doet echter niet ter zake; de winnaar van de wedstrijd vanavond plaatst zich voor de volgende ronde. Het is dus feitelijk gewoon een finale. Bietigheim-Bissingen is daarna de waarschijnlijke bestemming voor de winnende ploeg. In februari zijn daar Duitsland, Italië en Oostenrijk de tegenstanders.

Daarmee is Nederland al een stap verder dan bij de afgelopen poging. Vier jaar geleden in Narva verloor Oranje de eerste wedstrijd al van gastland Estland en speelde derhalve de slotwedstrijd tegen Kazachstan om spek en bonen. De laatste keer dat Nederland en Hongarije tegen elkaar speelden, was het niet erg competitief. In dezelfde hal als waar nu de wedstrijd wordt gespeeld, liep Hongarije uit naar een 0-5 voorsprong in de eerste dertig minuten, alvorens Oranje de tweede helft van de ontmoeting met 3-2 winnend kon afsluiten voor een 7-3 verlies.

Als de bookmakers mogen worden geloofd heeft Oranje vandaag weinig kans. Bij Unibet krijgen klanten die geld inzetten op Hongarije 1,23 keer hun inzet terug, wie denkt dat Oranje de ontmoeting winnend gaat afsluiten krijgt 7,25 keer zijn inleg terug. Hongarije staat ook onmiskenbaar hoger op de wereldranglijst dan Nederland, heeft het voordeel van het eigen publiek en heeft meer spelers met internationale ervaring.

Anderhalf jaar geleden ging het bij de beslissende wedstrijd om de promotie bij Hongarije echter mis. De tjokvolle en sfeervolle hal viel in overtime tegen Italië compleet stil na de winnende goal van Armin Helfer. Eerder in het toernooi had Oranje nog maar nipt verloren van de Italianen. Ook wist Oranje tegenstander Litouwen met ruimere cijfers te kloppen dan Hongarije een dag eerder. Het is bovendien slechts één wedstrijd en dat biedt altijd betere kansen voor een outsider dan een serie wedstrijden.

Wie naar de topscorerslijst van het toernooi kijkt, ziet daar op dit moment twee Nederlandse spelers bovenaan staan. Marco Postma verzamelde tot nu toe een goal en zeven assists, terwijl Marcel Kars al goed was voor vijf goals en een assist. Ook Kevin en Mitch Bruijsten staan hoog in de lijst, al kreeg laatstgenoemde zaterdag ten onrechte een goal niet op zijn naam na een mooie deflectie voor het doel. Voor Hongarije zijn Balazs Ladanyi en Istvan Sofron voorlopig de topscorers.

Hoe dan ook, het spektakel begint zondagmiddag om half zes. Als de internetverbinding in de volle hal overeind blijft, verzorgt IJshockey.com weer een live audioverslag. Het zou een enorme stunt zijn als Oranje rond acht uur morgenavond als winnaar van het ijs stapt en zich plaatst voor de eindronde.