19 juli 200500:00

Door [email protected]

Dag van 'The Next One'

Het was een teleurstelling voor Sidney Crosby en vele andere jonge talenten. Door het ontbreken van een nieuwe CAO werd de geplande entry draft van 25 juni 2005 afgelast. Maar nu is er een nieuwe datum: op 1 augustus mag Ă©Ă©n gelukkige manager Sidney Crosby aan zijn team toevoegen.

Toen de draft definitief werd afgelast, beloofde de NHL een nieuwe datum te plannen op het moment dat er overeenstemming over een nieuwe cAO zou zijn. Het wordt geen groot spectakel, maar de draft komt er nu inderdaad. Op 1 augustus aanstaande reizen jonge talenten en NHL GM's af naar Ottawa om de draft alsnog af te handelen.

De onbetwiste nummer 1 pick is Sidney Crosby. De jonge Canadees wordt al jaren gezien als de volgende Wayne Gretzky, de volgende Mario Lemieux. In reguliere jaren zouden maar een paar teams in aanmerking komen om Crosby te kiezen, maar door de lockout is alles anders.

De NHL bepaalt aanstaande vrijdag via een loterij de volgorde van de draft. Elk team krijgt drie loten, minus Ă©Ă©n lot voor elke playoff plek of nummer 1 draftpick in de afgelopen drie seizoenen. Elk team heeft echter minimaal Ă©Ă©n lot.

De Buffalo Sabres, Columbus Blue Jackets, New York Rangers en Pittsburgh Penguins zijn de teams met drie ballen en dus de beste kansen: 6,25% kans op de eerste draftpick. Tien teams hebben twee loten en daarmee 4,17% kans op de top draftpick. De andere 16 teams hebben met Ă©Ă©n lot elk 2,08% kans.

De volgorde die in de eerste ronde van de draft geldt, wordt in de tweede ronde omgedraaid. De volgorde draait zo elke ronde weer om tot het einde van de draft.

Nog een paar nachtjes slapen en dan is bekend welk shirt Sydney Crosby waarschijnlijk zal gaan dragen.