27 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Damesteam klopt Australië

Het Nederlands damesteam heeft de tweede wedstrijd tijdens het wereldkampioenschap in Finland gewonnen. De spelers van bondscoach Willem van de Kraak waren met 6-2 te sterk voor Australië, waardoor het team op dit moment tweede staat.

Het kampioenschap wordt gespeeld in het Finse Vierumaki, een neutrale locatie. Reden hiervoor is dat geen enkele van de deelnemende landen bereid was de organisatie op zich te nemen. De kosten van een WK zijn hoog en de opbrengsten van een dameskampioenschap op Division II-niveau zijn beperkt. Voorlopig hebben de dames van Oranje het prima naar de zin in het onder meer door 27 stagiaires georganiseerde kampioenschap in het hypermoderne Finse trainingscentrum.

Het punt tegen Italië een dag eerder was een mooie opsteker en Nederland begon dan ook sterk tegen Australië. Met agressief spel werden de speelsters van down under direct onder druk gezet, met een vroeg doelpunt van Nayima Neerdaels als gevolg. Neerdaels speelde afgelopen seizoen voor de universiteti van Toronto. Een minuut later was het alweer raak, deze keer via Saskia Admiraal.

De bondscoach speelde met allevier de lijnen, waardoor er steeds weer frisse speelsters op het ijs kwamen te staan, de druk kon dan ook worden voortgezet tot de openingsfase van de tweede periode. Daarin waren het Savine Wielenga en Jose Schipper die de voorsprong van Nederland verder uitbouwden. Hoewel Nederland verzorgd en goed georganiseerd bleef spelen, bleven verdere doelpunten uit.

Een peptalk van de coach in de pauze bood uitkomst en vroeg in de derde doegang was het Lieke Boelhouwers-Erades die de 5-0 op het scorebord bracht. Daarna geloofden de Nederlandse dames het echter wel, waardoor Australië met twee snelle tegentreffers hoop kreeg op een mogelijke comeback, maar met haar derde treffer van het toernooi gooide Saskia Admiraal de deur in het slot.

Oranje heeft door de drie punten tot nu toe in het toernooi uitzicht op de eerste plaats. Dan moet vandaag Oostenrijk onderuit gaan tegen Noord-Korea, terwijl Nederland zelf van Denemarken moet winnen.