26 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Damesteam start met punt

Het damesteam van bondscoach Willem van de Kraak heeft een punt gepakt in de openingswedstrijd tegen Italië. Een late gelijkmaker van Natalie Elderhorst bracht Oranje overtime, maar de Italiaansen waren op penaltyshots alsnog te sterk.

Oranje speelt vijf wedstrijden op Division II-niveau. Bekendste speler in de selectie is ongetwijfeld Claudia van Leeuwen, die regelmatig als back-up actief was bij Den Haag in de eredivisie. Nayima Neerdaels speelt in Canada, terwijl Savine Wielenga onderdak heeft gevonden in Zweden. De meeste andere dames spelen voor recreatieteams in Nederland. Ons land kent geen aparte competitie voor damesijshockey.

Het toernooi wordt gespeeld in het Finse Vierumaki, wat een soort van Papendal is voor het sporten in Finland. Hier zijn onder meer twee ijsbanen, een complete atletiek- en een volledige turnhal aanwezig, alsmede bungalows voor sporters, een hotel en tal van buitensportmogelijkheden. Vierumaki ligt op ongeveer een uur rijden van de Finse hoofdstad Helsinki.

Oranje treft in Finland de nationale teams van Australië, Denemarken, Italië, Noord-Korea en Oostenrijk. Het Nederlands team speelt al enkele jaren op Division II-niveau. Italië kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Bazzanella scoorde na 42 seconden de openingstreffer van de wedstrijd. Nog voor het einde van de eerste periode was het echter alweer gelijk via Saskia Admiraal.

Een powerplaygoal van Florian na vier minuten in de tweede periode leek de Italianen lange tijd de overwinning in de reguliere speeltijd te bezorgen, tot de Azurri in de slotfase van de wedstrijd tegen twee straffen opliep. Met vijf tegen drie wist Elderhorst de gelijkmaker binnen te schieten, waarmee Oranje het eerste punt van het toernooi binnensleepte.

Claudia van Leeuwen bracht redding op de eerste drie penaltyshots van de Italiaansen. Sylvie Baggen passeerde de keeper weliswaar, maar miste daarna de puck. Savine Wielenga schoot de puck over de vanghand van de Italiaanse goalie op de kruising en Saskia Admiraal schoot de puck over de vanghand op de paal.

Het vierde Italiaanse penaltyshot werd laag onder Van Leeuwen doorgeschoten, waarna Saskia Admiraal miste bij de beslissende poging.

Woensdagmiddag om vijf uur staat de wedstrijd tussen Nederland en Australië op het programma.