3 mei 200800:00

Door Joep Meijsen

Danny Hansen: het verhaal

Een groep jonge, Nederlandse ijshockeyers neemt deze week deel aan een speciaal evenement van de IIHF in Canada. Eén van deze spelers is de veertienjarige Danny Hansen van Amsterdam. Hij gold als een toptalent in Nederland tot hij door een ongeluk in december vrijwel zijn volledige gezichtsvermogen verloor.

De IIHF Skills Challenge vindt van 1 tot en met 4 mei plaats in Quebec City, als zijprogramma van het wereldkampioenschap. In totaal nemen zeventig jonge ijshockeyers uit dertig landen deel aan de finale, na voorronden in eigen land. Voor Nederland zijn doelman Deniz Mollen en aanvaller Fons van Hoorn van Amsterdam geselecteerd, alsmede Mieneke de Jong van Den Haag.

Danny Hansen is er als speciale gast op uitnodiging van de internationale ijshockeyfederatie en de Nederlandse bond samen met zijn moeder ook bij. Hansen gold als een absoluut toptalent in Amsterdamse teams die de afgelopen jaren in de verschillende Nederlandse leeftijdsgroepen met het kampioenschap gingen lopen.

Het was een speler die er hard aan werkte om beter te worden. Drie keer per week trainde hij bij Amsterdam en dankzij de inspanningen van een ouder in Amsterdam kwamen daar nog regelmatig trainingsuren bij waardoor hij tot zes trainingen per week kwam in de winter, exclusief de wedstrijden. Zelfs in de zomer werd er drie keer per week getraind en was Danny op ieder vrij moment op straat te vinden met zijn skates, een stick en een bal.

De afgelopen twee jaar maakte de verdediger deel uit van het Nederlands team onder 14 jaar, een particulier initiatief om jonge Nederlandse spelers meer ijstijd en kwalitatief goede trainingen te bieden. Bovendien speelde hij met zijn team al in toernooien van Canada tot Finland en Zwitserland. Dit jaar werd de veertienjarige speler geselecteerd voor Oranje U15 en alles lag nog op schema.

Tot die fatale dag in december. Door een ongeluk liep de jonge ijshockeyer forse brandwonden op aan zijn ogen, waardoor hij 85 tot 90 procent van zijn gezichtsvermogen verloor. De voorspelling is bovendien dat dit de komende jaren nog verder achteruit zal gaan. De droom om de top te bereiken spatte in één keer uit elkaar.

Danny Hansen is echter een doorzetter. En heel voorzichtig maakte hij de afgelopen periode een comeback met de U14 van Amsterdam in wedstrijden buiten competitieverband om. Met de puck aan zijn stick is hij nog altijd goed en zijn ervaring zorgt ervoor dat hij ondanks zijn gezichtsvermogen aan de hand van de schimmige bewegingen zijn teamgenoten kan zien waar de puck is en waar deze naartoe gaat.

Hij scoorde zelfs al enkele doelpunten. Zijn teamgenoten helpen hem ook goed door flink te schreeuwen en niet boos te worden als Dann een keer een puck mist. Hij nam zelfs deel aan de Skills Challenge in Nederland. Voor de beste jongen, het beste meisje en de beste doelman uit de Nederlandse voorrondes is de reis naar Canada natuurlijk een geweldige ervaring. Voor Danny Hansen eentje om te koesteren voor de rest van zijn leven.

Met dank aan Hans van Rijssel, Nederlandse IJshockeybond