29 april 200500:00

Door Joep Meijsen

Dave Hyrsky naar Trappers

Tilburg Trappers heeft een nieuw coach. De 37-jarige Dave Hyrsky heeft het komende seizoen de technische leiding in handen bij de Tilburgse eredivisionist. Hyrsky krijgt de vrijheid om zijn eigen selectie samen te stellen.

Hoewel de benoeming van Hyrsky in de wandelgangen al langere tijd de ronde deed, komt deze toch als een verrassing. Hyrsky stapte vorig jaar op bij Heerenveen uit onvrede over het beleid van de Nederlandse IJshockeybond. Het feit dat hij toch weer in Nederland aan de slag gaat, is dan ook op het eerste gezicht merkwaardig.

In Brabants Dagblad verklaart Hyrsky zijn stap. 'Ik heb gesprekken gevoerd met clubs in Zweden en Canada, maar dat is op niets uitgelopen. En uiteindelijk heb ik toch een gezin. Ik heb een Nederlandse vriendin en ben sinds kort vader van een zoon. We wonen in Nijmegen van daaruit is Tilburg goed te bereizen', aldus Hyrsky.

Hij is niet bang om gefrustreerd te raken in zijn nieuwe functie. Hyrsky: 'Ik heb een enorme drive om weer aan de slag te gaan. En ik heb van Cees Oerlemans (voorzitter Tilburg JM) begrepen dat er gewerkt wordt aan het beter maken van van de arbiters en er is nu een financiële drempel opgeworpen vanaf de vijfde import per club. Er is dus wel iets veranderd.'

In zijn nieuwe functie gaat Hyrsky nauw samenwerken met Theo van Gerwen, die met uitzondering van het jaar van Colin Patterson al sinds eind jaren negentig technisch de scepter zwaait in Tilburg. Hyrsky was afgelopen herfst assistent van Van Gerwen bij het Nederlands team. 'We hebben in die periode gezien dat we goed met elkaar overweg kunnen. En dat we in basis niet verschillend over ijshockey denken. Ik wil Trappers fysieker laten spelen. Ninety hits per game en aggressieve forechecking.' Wat dat betreft vindt hij het jammer dat Casey Vanschagen niet terugkeert.

Justin Bekkering keert wel terug bij Trappers. De verdediger verlengde gisteren zijn contract met Ă©Ă©n jaar. Hij was door Heerenveen Flyers benaderd om terug te keren bij die club, maar van deze optie maakte de Nederlandse Canadees geen gebruik, zo meldt het Brabants Dagblad.