Capitals vandevelde skate 1112

26 augustus 201313:12

Door Joep Meijsen

Dax van de Velden naar Tsjechië

International Dax van de Velden heeft een contract getekend bij Mlade Boleslav dat uitkomt in de Tsjechische tweede divisie. De verdediger uit Amsterdam zou oorspronkelijk dit jaar voor Flyers spelen.

De overgang van Van de Velden wordt op de website van de club bevestigd. De Nederlandse international was al enkele weken op proef bij de club, die dit seizoen geldt als een belangrijke kandidaat voor promotie naar de Extraliga. Mlada Boleslav is een stad met ruim veertigduizend inwoners ten noordoosten van Praag.

Van de Velden tekende eerder dit jaar een overeenkomst bij Heerenveen, maar in dat contract was een clausule opgenomen over een eventuele overgang naar het buitenland. De in Amsterdam geboren verdediger veroverde afgelopen jaar een basisplaats in Oranje. Voor Amsterdam speelde hij 32 wedstrijden waarin hij twee goals en zes assists voor zijn rekening nam.

'Hij kwam naar Bohemen omdat hij zich wil verbeteren en liet een goede indruk achter. We zijn blij met hem', zegt Ludek Bukac namens de club die deels eigendom is van NHL-aanvaller Radim Vrbata. De club wordt gecoacht door Frantisek Vyborny, vader van ex-NHL-forward David Vyborny die captain is van de ploeg. Het seizoen van Dax van de Velden in Tsjechië begint op 11 september met een thuiswedstrijd tegen Draci Sumperk.

Eerder speelde international Ronald Wurm enige tijd op het tweede niveau in Tsjechië.